Struja od danas skuplja za 6,5 odsto: Nove cene za kilovat-sat za domaćinstva i male kupce!

01.09.2022

07:15

0

Prosečna cena kilovat-sata od sada je veća za 8,144 dinara

Struja od danas skuplja za 6,5 odsto: Nove cene za kilovat-sat za domaćinstva i male kupce!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena struje za domaćinstava i male kupce od danas je viša za 6,5 odsto.

Poskupljenje struje je 2. jula odobrio Savet Agencija za energetiku, na zahtev Javnog preduzeća "EPS Beograd".

Prosečna cena kilovat-sata od sada iznosi 8,144 dinara.

Gde je moguće uštedeti i koliko, ako ne zbog "viših ciljeva“ a ono zbog dobrobiti sopstvenog kućnog budžeta, analizirali smo na portalu 24sedam.

Iako statistički vodeći "krivci“ za potrošnju, a time i Srbiji svojstveno razbacivanje energije, domaćinstva u principu ne mogu mnogo da uštede. Ne mogu mnogo, ali mogu dovoljno da ponište bar posledice poslednjeg poskupljenja struje do desetak odsto koje će se videti već na septembarskim računima za struju.

Ušteda može biti "strateška“ i "taktička“.

Pod "stratešku“ bi spadala prava ušteda, a ona se postiže pre svega investicijama. Građani bi, konačno, morali da se pozabave energetskom efikasnošću i da srede fasade i stolariju, kako to priliči stanovanju u 21. veku.

Profimedia
 

Dodatno, a takođe shodno vremenu u kome živimo, kako je to za 24sedam nedavno rekao profesor Elektrotehničkog fakulteta i predsednik Udruženja energetičara Srbije Nikola Rajaković, morali bismo da prekrijemo svoje krovove solarnim panelima i počnemo da proizvodimo struju umesto da je samo trošimo.

Sve ovo, međutim, košta, pa je za dobru izolaciju fasade potrebno dati oko 3.700 evra (za kuću od 100 kvadrata), novu PVC stolariju sa trostrukim staklom bar 2.500 evra, a za sopstvenu struju od sunca 6.000-10.000 evra, zavisno od veličine sistema. Uz to, veliki deo ovih energetskih unapređenja oni koji imaju stan u zgradi sami za sebe realno ne mogu ni da izvedu.

Zbog nemaštine i neorganizovanosti (u zgradama), imamo 90 odsto domaćinstava u Srbiji u domovima koji nisu izgrađeni u skladu sa danas važećim standardima u oblasti energetske efikasnosti i trošimo četiri puta više energije nego prosečan Šveđanin, koji ima oštriju i dužu zimu.

Struja za privredu

Električnu energiju od 1. septembra do kraja ove godine EPS bi trebalo da prodaje firmama po ceni od 95 evra po megavat-satu (MWh), bez PDV.

Dosadašnja cena električne energije za privredu je bila 75 evra po MWh, a novu cenu koja je 27 odsto veća od prethodne, takođe kontrolisane cene, predložilo je Ministarstvo privrede.

Spot cena na domaćem tržištu je ovih dana prelazila 500 evra po megavat-času.

A šta može da se uradi? Tu smo već na terenu "taktičke“ uštede, ali i tu nam je manevarski prostor ograničen. Možemo štedeti samo gde se troši "naveliko“, a to su grejanje prostorija i vode u bojlerima.

Najveća potrošnja u domaćinstvu otpada na grejanje, oko 60 odsto, kazao je profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac.

- Najviše u domaćinstvu troši bojler - oko devet posto energije, zatim šporet, frižider, klima-uređaji... Gde se najviše troši energije, tu se najviše može uštedeti. Potrošači su ti koji diktiraju kako će se trošiti energija, a ne sam uređaj. Svakim pregrevanjem za jedan stepen od onoga što nam je dovoljno trošimo sedam odsto više energije, a kada prekomerno hladimo taj prostoj trošimo više četiri odsto energije – napominje Banjac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike