Bečka šnicla na udaru: Zbog cene struje ugostitelji brišu skupa jela

19.10.2022

10:39

0

Zbog rastućih troškova energije, ali i poskupljenja namirnica, sve je više restorana koji ukidaju neka jela iz svoje ponude jer predstoje im novi šokovi računa za struju i radnike

Bečka šnicla na udaru: Zbog cene struje ugostitelji brišu skupa jela
Copyright Pixabay

Sve je više ugostitelja u Austriji koji uklanjanjem pojedinih jela iz jelovnika pokušavaju da izbegnu veće poskupljenje svoje ponude, jer znaju da bi, ako mnogo podignu cene, izgubili goste, pa je bolje da nešto ne nude, nego da to čine po drastično većoj ceni.

Tako je prvi restoran u Austriji ukinuo pržena jela iz dnevnog menija, ali i tradicionalnu „bečku šniclu“.

Porodični restoran "Rigler" iz mesta Bruk an der Mur, objavio je da ukida sva panirana jela iz dnevnog menija, jer ne želi da podiže cene, prenosi javni servis ORF.

Vlasnik restorana Hanes Pirher Rigler kaže da se ne želi štedeti na kvalitetu.

- Pokušavamo da sarađujemo sa regionalnim dobavljačima. Meso dolazi iz regiona, ulje isto tako. Važno nam je da novac ostaje u regionu - dodao je on.

Meni uspevaju da drže ispod 10 evra

Samo od Mekdonaldsa 608 miliona evra

Povodom tričetvrt veka otvaranja prvog restorana u Austriji, kompanija „MekDonalds“ objavljuje da svaki prodati „big mek“ donosi austrijskoj privredi tri evra od ukupne maloprodajne cene od 3,71 evra. „MekDonalds“ sa 200 restorana u Austriji godišnje donosi dodatnu bruto vrednost od 608 miliona evra, jer 70 odsto svih namirnica kompanija kupuje u toj zemlji, plaća poreza 200 miliona evra a godišnje investira između 30 i 50 evra.

Rigler ističe da meni, u koji je uključeni supa, glavno jelo i salata košta 9,10 evra. Ukazao je da bečka šnicla ili panirana kokoška neće biti skinute iz jelovnika, i da svako ko ne želi meni može da traži Bečku šniclu, čija cena je povećana sa 11,90 na 12,20 evra.

U Beču poznati restoran „Kolarik“, zbog rastućih cena, ovog meseca iz menija je izbrisao tradicionalno jelo - pečenu gusku.

Naime, u oktobru je vreme kada tradicionalno Austrijanci jedu gusku uz crveni kupus.

- Cena bio-guske je drastično porasla. Tome se moraju dodati cena energije i troškovi za osoblje - objasnio je vlasnik restorana u bečkom Prateru, Paul Kolarik.

Portparol sektora ugostiteljstva u Privrednoj komori pokrajine Štajerske, Klaus Fridel, kaže da su cene ulja i masti ove godine utrostručene.

Pored problema nedostatka osoblja i predstojećih sektorskih pregovora o platama, krajem decembra će se ponovo povećati troškovi struje, jer ističu stari ugovori, upozorava Fridl.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike