Bajatović: Ako možemo, što da ne uštedimo gas

13.10.2022

08:46

0

Srbija ima obezbeđeno dovoljno gasa za predstojeću sezonu ali svaka štednja je dobrodošla, kaže prvi čovek „Srbijagasa“

Bajatović: Ako možemo, što da ne uštedimo gas
Ilustracija - Copyright Profimedia

- Imamo dovoljno gasa i nikad veće zalihe, od gasa se proizvodi i struja, niko nije doneo odluku da se grejna sezona odloži, ali ako je već Miholjsko leto dobro je da prištedimo – kaže generalni direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović.

On je za TV Prva naglasio da u državnoj kompaniji zaduženoj za gasni sistem žele da period trošenja gasa iz skladišta počne što kasnije, jer bi morali čim počne malo hladno da "vučemo" gas iz sladišta.

- Želimo da što više uštedimo baš zbog toga ako se desi neka nesreća ili neko miniranje nečega. Ako zahladi pustićemo daljinsko grejanje sutra, ali još uvek nije hladno. Ne znam kakva će odluka biti na kraju. Svi daljinski sistemi su provereni i tehnički osposobljeni i mogu da startuju - rekao je on.

Dodao je da lokalne samouprave o tome odlučuju, ali i poručio da od smrzavanja ove zime neće biti ništa.

Istakao je da će temperatura će biti po uredbi, što znači 20 stepeni, plus minus jedan stepen i da će se to održati.

- Zašto ne bi uštedeli, umesto da potrošimo 50 miliona kubnih metara gasa više od 15. oktobra do 1. novembra. Koliko će nam ta ušteda značiti ako neko ne daj bože na moru bombarduje Turski tok - rekao je on

Dodao je da je trenutni cilj da se pravljenjem što više struje iz gasa popunjavaju deponije uglja a da struju ne uvozimo već 15 dana jer se značajno popravila i hidrologija.

"Grejanje će svako moći da plati“

Bajatović je dodao da će cene grejanja biti takva da može da je plati svako ko ima najčešću ili minimalnu platu. Istakao je da veća cena koju plaća Srbija, od 416 dolara za 1.000 metara kubnih gasa do koje dolazi zbog promene cene po naftnoj formuli, neće uticati na račune građana, jer država plaća razliku.
- Za privredu povećanje cene gasa sigurno neće biti veliko. O tome će se odlučiti uskoro - rekao je on i dodao da će se možda razmišljati o minimalnom povećanju cena za industriju.

Naveo je da su donete odluke o nabavci dodatnih količine lož ulja, nafte i dizela, kako bi svaka toplana (koja može) u Srbiji koja ima mogućosti mogla da radi na alternativni energent, bar mesec dana ako dođe do neke eksplozije na gasovodu.

Što se tiče sabotaže na gasovodu „Severni tok 2“ i „Severni tok 2“ napomenuo je da su podmorske cevi tih gasovoda na 170 metara dubine, pa relativno lako i brzo popravljaju dok su cevi Turskog toka (na koji se nadovezuje naš Balkanski tok) pod morem na 2.200 metara.

Bajatović je rekao i da se BIA, policija i kontraobaveštajne službe, bave sa kolegama u regionu bezbednošću gasovoda.

Dodao je da će i lokalno stanovništvo biti angažovano da pomogne, a naveo je da je dobijena i satelitska zaštita tog objekta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike