Najtraženije nekretnine na tržištu: Zašto je nastala jagma za garažama i koliko su skupe

14.09.2022

05:35

0

Kategorija sa najvećim rastom potražnje ove godine nisu ni stanovi ni vikendice već – garaže a to diktira paprene cene

Najtraženije nekretnine na tržištu: Zašto je nastala jagma za garažama i koliko su skupe
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Mesto gde ćete parkirati svog limenog ljubimca preko noći ili dok ste ceo dan na poslu je problem koji nekima definiše i kako će na na taj posao ići, čak i da li će uopšte kupiti automobil. Zbog toga i ne čudi mnogo što je kategorija "garaže“ ona sa najvećim rastom u sektoru nekretnina u statistici za ovu godinu.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom polugodištu 2022. godine promet stanova na nivou države bio je 25.775 stanova što je za osam odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je garaža prodato kroz 8.451 ugovora, čak 22 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ne mora da ide uz stan

- Na tržištu se pojavilo više novogradnji, koje imaju garaže za razliku od starogradnji, i ta povećana ponuda je odmah donela i promene u prometu. Prosto, nema mnogo garaža za promet a one su uvek tražene – objašnjava za 24sedam Dušan Mirkulovski, vlasnik agencije za nekretnine "ZidArt“ iz Beograda.

Naš sagovornik ukazuje na još jedan detalj zašto je u toj novogradnji povećan broj garaža i garažnih mesta za prodaju.

- Ranije je bio slučaj da garaže idu uz stan, pa kada kupite stan imate i garažu. Danas je to opciono i investitori naprave zgradu, može da se kupi garaža uz stan ali i posebno. Taj trend je krenuo pre tri, četiri, godine a u poslednje dve je izraženiji – napominje Mirkulovski.

Kada se "tuku“ za garažu, tuku i cene

Rast potražnje, ostvaren kroz fizički promet nekretnina je veliki ali je rast izražen u novcu još veći. Čak 59 odsto više novca je na prodaji garaža "zarađeno“ u prvoj polovini 2022. u odnosu na isto vreme lani.

Lokacije sa najviše kupovina garaža u Beorgadu u 2022, Screenshot: Republički geodetski zavod
 

Zbog toga je i učešće garaža u ukupnoj vrednosti tržišta nekretnina ove godine skočilo na tri odsto (sa prošlogodišnjih dva), odnosno na 108 miliona evra.

U Beogradu garaže „zlatne“

Garažnim prostorima se u Srbiji prometuju kao garažno mesto u zgradi, garažna prostorija u zgradi ili
posebnim garažama i parking mesto van objekta. Od prodatog 8.451 garažnog prostora 6.196 su garažna mesta, 755 garažne prostorije a 1.500 parking mesta van objekta.
Kada je reč o udelu u ukupnom broju kupoprodaja garažnih prostora najveći udeo, od 56 odsto, je na teritoriji Grada Beograda.
Među beogradske gradske opštine udenulo se u statistici RGZ tek nekoliko gradova pa lista broja kupoprodaja izgleda ovako: Novi Sad – 1.243, Novi Beograd – 997, Savski Venac – 958, Voždovac – 541, Zvezdara – 514, Palilula (Beograd) – 376, Vračar – 326, Kragujevac – 285, Stari Grad – 260, Zemun – 228 itd.

Cene garažnih mesta na teritoriji Srbije kretale su se od minimalnih 300 evra u Boljevcu do 48.000 evra na Kopaoniku, kao i na lokaciji Beograd na vodi, pokazuju podaci RGZ.

To, međutim, zbog tolikog raspona cene teško da daje i površnu predstavu koliko jedna prosečna garaža može da košta.

- Cene garaža u principu prate cene stanova, pa kako su stanovi sve skuplji, skuplje su i garaže. Ranije je bio u praksi utvrđen odnos da dva kvadrata garaže vrede kao jedan kvadrat stana na istoj lokaciji ali to je sve sada poremećeno. Ta cena iz Boljevca ne može biti veća jer tamo generalno nema problema sa mestom za parkiranje kao, recimo, u centru Beograda. A to na Kopaoniku mi liči da je ta garaža smetala za izgradnju nekog poslovnog prostora, pa je zato toliko velika cena – ističe iskusan stručnjak za nekretnine.

Što se tiče poslovnih prostora, oni mogu da kod prometa garaža u javnosti iskrive sliku o ceni. Kada vidite statistiku iz tabloidnih naslova da su "garaže u Beogradu 40.000 evra“, što je cena garsonjere, lako može biti reč o nečem drugom, a ne "pravoj" garaži.

Screenshot: Republički geodetski zavod
 

- Garaže su u starogradnji u centru Beograda pretvarane u poslovne prostore, čak stanove. Kako ne može da im se formalno promeni namena, one u papirima ostaju garaže a na tržištu postižu velike cene. Takvih garaža ima možda samo 20 odsto ali malo zamagljuju sliku o cenama – kaže Mirkulovski.

Šta će pre pojeftiniti - stan ili garaža?

Cene garaža u narednom periodu mogu biti još skuplje, jer inflacija povećava cenu svih inputa za stanogradnju. A to diktira cene na celom tržištu nekretnina. Međutim, na pitanje "šta bi bilo kad bi bilo“, ili šta će pre (jednog dana) pojeftiniti, stanovi ili garaže – Dušan Mirkulovski odgovara:

- Cene stanova i garaža se kreću uvek paralelno. Ali, u nekoj situaciji krize, kada bi pala tražnja za stanovima, garaže bi možda mogle i pre da pojeftine jer one su ipak luksuz. Svakako će pre čovek da proda garažu, i po nižoj ceni, pa parkira na ulici, nego stan u kojem mu je porodica.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike