Požurite za solarne panele: Prijava za subvencije u Užicu do 4. novembra

15.10.2022

09:59

0

Grad Užice raspisao je javni poziv građanima za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama i stanovima

Požurite za solarne panele: Prijava za subvencije u Užicu do 4. novembra
solar-panels-ge8b69bbe1_1280 - Copyright Pixabay

I Užice se ove godine priključilo projektu energetske efikasnosti resornog ministarstva, pa je tako raspisalo javni poziv građanima za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama i stanovima, kao i unapređenje termodinamičkog sistema ugradnjom kalorimetara, cirkularnih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote.

U saradnji Ministarstva rudarstva i energetike i Grada Užica za ovaj poziv opredeljeno je 10 miliona dinara (oko 85.000 evra), od čega osam miliona za solarne panele i dva miliona dinara za unapređenje termotehničkih sistema.

Za meru nabavka i ugradnja solarnih panela, invertera i prateće instalacije iznos sredstava koji se dodeljuje je 50 odsto od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om, maksimalno 420.000 dinara (3.580 evra) sa PDV-om.

Za meru unapređenje termotehničkih sistema zgrade podsticaj je 50 odsto iznosa predračuna za radove i opremu sa PDV-om, a maksimalno 15.000 dinara sa PDV-om po cirkulacionoj pumpi.

Za opremanja sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili) za stanove podsticaj iznosi 50 odsto od iznosa predračuna za radove i opremu sa PDV-om, a maksimalno 15.000 dinara sa PDV-om po kalorimetru, hiljadu dinara sa PDV-om po delitelju toplote i 1.500 dinara sa PDV-om po termostatskom ventilu.

Mogu se prijaviti svi zainteresovani građani, osim onih koji su sklopili ugovore u prethodne dve godine za ovakve ili slične mere i te mere nakon potpisivanja ugovora nisu realizovali i onih koji su u toku ove godine već potpisali ugovore za bilo koju meru energetske efikasnosti.

Javni poziv otvoren je do 4. novembra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike