Zagreva se atmosfera: Država spremila pare za solarne panele, sve više zainteresovanih

11.04.2022

20:00

0

Iako opštine još nisu izabrale firme koje će prodavati i ugrađivati solarne sisteme za koje se dobija subvencija države, interesovanje građana je već počelo da raste. Šta se promenilo za godinu dana, osim cena?

Zagreva se atmosfera: Država spremila pare za solarne panele, sve više zainteresovanih
Profimedia

Dva meseca je prošlo otkako je Ministarstvo energetike objavilo javni poziv lokalnim samoupravama da se prijave za program subvencionisanja ugradnje solarnih panela (kao i zamene stolarije i peći), opštine su pokrenule proceduru izbora firmi koje će te radove izvoditi, pa građani mogu polako da se spremaju za prijavu.

A interesovanja ima, kaže nam Lazar Jošanov, suvlasnik novosadske firme „Petrosolar Projekt“, koja se bavi projektovanjem i ugradnjom solarnih sistema.

Otegli se rokovi...

- Interesovanje građana je sve veće i poziva u kojima se raspituju šta bi mogli da nabave i ugrade je sve više. Ne raduju se što čuju da su cene panela porasle od pet do 15 odsto, ali nisu ni preterano začuđeni, jer je i sve ostalo poskupelo. Ono što je važno je da panela i ostale opreme ima, i pored toga što su se rokovi isporuke otegli s mesec dana na tri meseca – kaže za 24sedam Jošanov.

Da su cene za pojedine stavi veće i 20 odsto ističe i Branko Živković, direktor prodaje u beogradskoj kompaniji “Volta tehnolodži“.

- Svi znamo razlog a to je cena repromaterijala. Ali i dalje je to povoljno, i solarni sistemi se relativno brzo sami otplate. To će biti još brže kako struja bude postajala skuplja i u Srbiji – napominje za 24sedam Živković.

Solarni sistem prosečne veličine koji zadovoljava uobičajenu potrošnju domaćinstva u 80 odsto slučajeva, a to je sistem od pet kWh, sada košta oko 5.600 evra. Za one koji mesečno potroše 1.000 kilovatačasa treba sistem od 10kWh, koji košta oko 9.350 evra.

- Sa troškovima ugradnje i dodatnim troškovima koji građani imaju, od administrativnih i operativnih kod EPS-a za sertifikaciju i sl, do nabavke novog brojila za potrošaće-proizvođače struje. To ukupno dođe oko 6.500 evra za manji i 10.500 evra za veći sistem – napominje Živković.

I „Volta“ i „Petrosolar“ su se prijavili u nekim opštinama na javne pozive za nabavku i ugradnju opreme građanima i sada čekaju okončanje tog procesa.

- Kako će to na kraju ići, videćemo još jer razgovaramo sa nadležnima u resornom ministarstvu oko nekih nejasnoća i procedura pre nego što se krene u poslednji deo sa građanima – kaže Lazar Jošanov.

Projekat od 34 miliona evra

Ono što je sigurno i što se zna je da je za ceo program energetske efikasnosti država obezbedila milijardu dinara (8,5 miliona evra), sa idejom da Republika i lokalna samouprava zajedno obezbede polovinu novca za investiciju, a polovinu građani.

Pixabay/Gerd Altmann
 

Opštine su mogle da dobiju za ove namene od 25 miliona do 200 miliona dinara, s tim da koliko novca sami obezbede toliko im da i Republika. To znači da je moguća ukupna suma koju daje država dve milijarde dinara ili oko 17 miliona evra, odnosno da je ceo program investicije sa učešćem građana težak 34 miliona evra.

Prošle godine je javni poziv Ministarstva za stolariju i kotlove na čvrsta goriva bio odvojen od onog za panele, a ove je sve objedinjeno u jedan. Razlika između dva konkursa je i to što sada opštine iz nerazvijenih krajeva Srbije izdvajaju samo 30 odsto, a Republika daje 70 odsto subvencije. 

Poziv opštinama je bio početkom septembra a opštine su izabrale izvođače za dva meseca. Ove godine prvi poziv je bio početkom februara tako da se građani mogu nadati da će i vreme da oni počnu da se prijavljuju brzo "doći na red".

Prosta računica

U 2021. je na pozivu za zamenu stolarije, ugradnju izolacije i zamenu peći i kotlova „prošlo“ 67 lokalnih samouprava, a za solarne panele (samo) 37, jer je interesovanje bilo mnogo manje. U tim opštinama 193 miliona dinara za ugradnju solarnih panela dobilo je 700 domaćinstava. Sad bi ta situacija mogla da se popravi, jer je na objedinjenom konkursu novac Republike dobila 151 lokalna samouprava..

Računica za isplativost solarnih sistema je vrlo prosta. Sa ulaganjem u manji sistem i uz period vraćanja investicije od sedam do devet godina može se zaključiti da se mesečno solarnim panelima uštedi oko 55 evra troška struje koji danas plaćamo EPS-u. A posle tih desetak godina, pa u narednih petnaestak (vek trajanja panela je oko 25 godina), troška osim tekućeg održavanja i nema, pa je sva struja besplatna.

BONUS VIDEO:

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi