Postavite panele i samo se prijavite: Olakšana procedura za one koji ne žele da daju struju EPS-u

01.07.2022

10:40

0

Vlada Srbije je dodatno pojednostavila postupak postavljanja solarnih panela i proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe

Postavite panele i samo se prijavite: Olakšana procedura za one koji ne žele da daju struju EPS-u
alternative-g36c831f72_1280 - Copyright Pixabay

Vlada je pojednostavila proceduru postavljanja solarnih panela i proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe jučerašnjom izmenom Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električnom energijom.

Ovoga puta pojednostavljenje procedure se odnosi na one koji su postavili solarne panele da bi dobijali struju isključivo za svoje potrebe, bez isporučivanja viškova u mrežu, odnosno EPS-u.

- Za njih smo pojednostavili dodatno proceduru, tako što oni samo treba da sklope ugovor o kupcu-proizvođaču, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova koje elektrodistribucuja inače postavlja kada određena količina struje ide u mrežu. Oni treba samo da postave panele i zajključe ugovor bez ikakavih tehničkih uslova - objasnila je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Jovanka Atanacković.

Atanacković je naglasila da je ova mera važna i za privredu, za kompanije koje imaju veliku potrošnju električne energije, i plaćaju visoku cenu struje, jer će na ovaj način moći da smanje svoje račune, ali i da postanu energetski sigurne.

- Važno je da se istakne da je kupac-proizvođač mera koja utiče na energetsku bezbednost i nezavisnost naših objekata. Mi smo, kada stavimo solarne panele, kada imamo sopstvenu elektranu iz koje proizvodimo električnu energiju, nezavisni od promena koje se mogu desiti na globalnom nivou, pa od globolnog nivoa do naše trafo stanice iz koje se snabdevamo električnom energijom - izjavila je Atanackovićeva.

Veliko interesovanje privrede i građana

Prošle godine usvojen je Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je uveo kategoriju kupca-proizvođača električne energije, a zatim i odgovarajuća uredba, čime je pojednostavljena procedura dobijanja tog statusa.

- Uredbom je pojednostaviljena procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele, tako što je umesto nekadašnjih 20 koraka i više od šest meseci čekanja procedura svedena na to da oni kupe panele, postave ih na krov i onda licencirani inženjer pregleda instalacije, da izjavu da je to u redu, a zatim se zaključi ugovor o kupcu-proizvođaču sa EPS snabdevanjem i pruiključi se na mrežu. Ta procedura sada traje nekoliko nedelje i vrlo je efikasna - podsetila je Atanackovićeva.

Od početka ove godine, kada su kompletinara podzakonska akta o dobijanju statusa kupca-proizvođača, 60 domaćinstava i osam komanija sopstvene potrebe za strujom zadovoljava iz solarnih panela.

Atanakckovićeva je naglasila su ti potrošači solarne panele postavili o soostvenom trošku, bez korišćenja državnih subvencija namenjenih prelasku na obnovljve izvore energije, što govori o zainteresovanosti građana i privrede energetsku tranziciju.

- Trenutno imamo dva megavata instaliranih panela, a još važnije je da elektrodistribucija radi na priključenju kapaciteta od još 25 megavata. To je ukupno 27 megavata, verujem da će do kraja godine biti 30 megavata - naglasila je Atanackovićeva.

Navela je da je pre uvođenja pozicije kupca-proizvođača, za proteklih 10 i više godina, Srbija imala tek 11 megavata struje iz solarnih panela.

- Ako vidimo da ćemo za šest meseci imati tri puta više, jasno je koliko su ove mere važne, ali i koliko su od interesa za građane i privredu da smanje svoje račune. Za nas je važno da učestvuju u ovoj energetskoj tranziciji koja je jako važna za sve nas i za ekonomiju Srbije - ocenila je državna sekretarka.

Podsetila je da Ministarstvo daje subvecnije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata, tako što finasira polovinu te investicije, jer po 25 odsto troškova snose država i lokalna smaouprava.

- Verujemo da ćemo na taj način dodatno podstaći građane koji nemaju dovoljno sredstava, a žele da primene ovu meru - ", zaključila je Atanackovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike