Za solarne panele upola manje zainteresovanih opština

05.11.2021

12:08

0

Ministarstvo Energetike je sklopilo ugovore o subvenciji ugradnje solarnih sistema za građane sa 37 lokalnih samouprava

Za solarne panele upola manje zainteresovanih opština
Copyright Pixabay/Maria Godfrida

Ugovori o sufinansiranju programa za ugradnju solarnih panela potpisani su danas između predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i 37 lokalnih samouprava. Vrednost projekta iznosi oko 390 miliona dinara (3,3 miliona evra).

To je gotovo upola manja zainteresovanost opština nego što je bila za prvi projekat subvencionisanja u oblasti energetske efikasnosti, kada su se opštine prijavljivale za program zamene stolarije i peći na mazut i čvrsto gorivo. Tada se prijavilo 66 gradova i opština.

Sada su na potezu lokalne samouprave, koje bi trebalo da na konkursima odaberu firem koje će prodavati i ugrađivati opremu građanima a potom i raspišu konkurs za građane koji su zainteresovani za "besplatnu energiju".

Ugovore je uručila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je izjavila da je država sufinansiranjem projekata za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela pokrenula najveći proces koji će trajati u našoj zemlji narednih nekoliko godina, a to je proces jedne zdravije, održivije i zelene Srbije.

- To ne znači samo zelenu Srbiju i zelenu tranziciju u oblasti energetike, nego znači potpunu promenu svega onoga što ćemo raditi, načina na koji ćemo proizvoditi i funkcionisati u narednim decenijama - rekla je Mihajlović novinarima posle uručenja ugovora.

Ministarka je istakla da se 37 lokalnih samouprava potrudilo i napravilo uslove da se pojave na konkursu koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za subvencionisanje postavljanja solarnih panela.

Građani plaćaju polovinu

Cilj programa energetske sanacije kuća - ugradnja solarnih panela je unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima.

Do 50 odsto investicije za ugradnju solarnih panela obezbeđuju država i lokalne samouprave, a 50 odsto sami građani kao kupci.

Maksimalna snaga solarne elektrane koja se finansira sa 50 odsto sredstava je šest kW, očekivana proizvodnja električne energije iz oko 500 solarnih panela je 3.000 MWh, dok će se 3.300 tona manje ugljendioksida emitovati proizvodnjom iz solarnih panela.

- Ove lokalne samouprave su pokazale jasnu svest o tome da neke stvari moramo da menjamo kada je u pitanju energetika, kada je u pitanju trošenje toplotne i električne energije i da uopšte nema nijednog razloga da Srbija koja kao zemlja ima ogroman broj sunčanih dana ne pronađe i nema uslove da iskoristi na taj način da pomogne svojim građanima da postave solarne panele na svojim kućama - rekla je Mihajlović.

Navela je da su projekat zamene stolarije i projekat ugradnje solarnih panela rezultat zajedničkog rada Ministarstva i lokalnih samouprava i najavila da će iduće godine biti još više takvih javnih poziva i da će svako domaćinstvo u našoj zemlji imati mogućnost da zameni stolariju ili postavi solarni panel.

Među gradovima i opštinama koji su dobili sredstva na javnom pozivu su Kraljevo, Bojnik, Bosilegrad, Prijepolje, Svilajnac, Užice, Ivanjica, Vladimirci, Sečanj, Vranje, Rača, Vrnjačka Banja, Jagodina, Pećinci, Kragujevac, Novi Pazar, Smederevo, Bor, Novi Sad, Zemun, Aleksinac, Apatin...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike