Raste dolar a raste i nafta: Male šanse da ćemo imati jeftinije gorivo

05.09.2022

09:33

0

Dolar je ponovo zabeležio rekordnu vrednost prema dolaru a trgovci naftom već reaguju višom cenom na šuškanje da će OPEK srezati proizvodnju

Raste dolar a raste i nafta: Male šanse da ćemo imati jeftinije gorivo
Cene nafte opet skaču; Profimedia - Copyright Profimedia

Evro je jutros pao ispod 0,9882 dolara, što je najniži nivo u poslednjih 20 godina, nakon što je Rusija, navodno zbog kvara, prekinula isporuke gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok 1.

Evro je u ranoj trgovini pao na 0,9882 dolara što je najniži nivo od decembra 2002. godine.

Screenshot: Bloomberg
 

Dolar je poslednje dve nedelje iznad pariteta prema evru, koji je ove godine pao za više od 12 odsto. Visoka inflacija u EU i nisko poverenje potrošača i privrednika u oporavak ekonomije samo se nadovezuju na političke neprilike zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Pad evra samo pogoršava situaciju jer time dodatno rastu cene onoga što naduvava inflaciju u Evropi – energenata. Cena nafte na svetskom tržištu je ponovo u uzlaznom trendu, ovoga puta zbog mogućnosti da OPEK+ odluči da smanji proizvodnju kao kontru inicijativi G7 da se ograniči cena ruske nafte na globalnom tržištu a time obori i cena nafte generalno.

Američka srednja zapadnoiteksaška nafta (WTI) je napredovala cenom do 89 dolara po barelu a brent a severnomorski brent za novembarsku isporuku za dva odsto na 95,5 dolara za barel na berzi ICE Futures Europe.

Screenshot: Bloomberg
 

 

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, sastaće se tokom dana kako bi odredili nivoe proizvodnje za oktobar, nakon što je Saudijska Arabija najavila moguće smanjenje.

Cena nafte se smanjila čak za četvrtinu od početka juna, pošto je svetska ekonomija pokazala znake usporenja a centralne banke povećale kamatne stope.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike