Na koliko bi Rusima zamrzli naftu: G7 danas o planovima za ograničenje cene crnog zlata Moskve

02.09.2022

07:18

0

Ministri finansija Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija danas učvršćuju svoje planove o ograničavanju maksimalne cene otkupa ruske nafte u globalnoj trgovini

Na koliko bi Rusima zamrzli naftu: G7 danas o planovima za ograničenje cene crnog zlata Moskve
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Ministri G7 okupljaju se danas kako bi se dogovorili o ograničenju cene ruske nafte na svetskom tržištu kako bi smanjili prihode Moskvi koja vodi rat u Ukrajini, ali i ublažili pritisak skupoće na energetskom tržištu, saopštili su zvaničnici G7 agenciji Rojters.

Kremlj: Ko uvede ograničenje…

Moskva je danas saopštila da će prestati sa prodajom nafte onim zemljama koje uvode ograničenja na cene ruskih energenata.

- Zemlje koje nameću ograničenje cene neće biti među onima koji dobijaju rusku naftu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Ministri G7 trebalo bi da se sastanu putem video veze i najverovatnije da će objaviti saopštenje u kojem se izlažu njihovi planovi za implementaciju ovih mera.

Optimizam postoji i „verovatan je dogovor“, kako je naveo jedan evropski zvaničnik G7, da se odredi gornji nivo cene po barelu, iznad kojeg bi zemlje koje se pridržavaju sporazuma odbile finansiranje i osiguranje za tankere ruske sirove nafte i tereta.

Najveća prepreka ovom dogovoru su sa druge strane trgovine – kupci. Globalni kupci nafte kao što su Kina i Indija ne žele da sebi uskrate rusku naftu, koju zbog sankcija Zapada Moskvi dobijaju još povoljnije nego ranije.

Ruska nafta je na Istok donedavno išla i sa 30 odsto popusta na cenu, mada je u poslednje vreme ta razlika smanjena zbog nestašica na tržištu. Do pre mesec dana ruski ural se mogao kupiti pod 20 do 25 dolara jeftinije od brenta a sada je razlika pala na samo 18 dolara.

Uprkos padu obima izvoza nafte iz Rusije, njen prihod po ovom osnovu porastao je u junu za 700 miliona dolara u odnosu na maj, zbog cena koje su rasle kao posledica rata u Ukrajini, saopštila je prošlog meseca Međunarodna agencija za energetiku, navodi Rojters.

U međuvremenu i cena brenta na svetskoj tržnici pada, pa je tako u poslednjih pet dana izgubila više od 10 odsto vrednosti i sa kote 105 pala na 94 dolara za barel.

Screenshot: Bloomberg
 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike