Nešto dobro i od inflacije: Nafta ponovo ispod 100 dolara

31.08.2022

07:47

0

Autor: 24sedam

Briga investitora i berzanskih trgovaca zbog inflacije nadjačala je strah od smanjenih isporuka OPEK-a i nafta je ponovo ispod simbolične reperne cifre

Nešto dobro i od inflacije: Nafta ponovo ispod 100 dolara
barel - Copyright AP Pixabay

Nafta je juče izgubila više od pet odsto vrednosti na berzi i brent se danas kupuje po 99,6 dolara za barel. Dobra vest za krajnje potrošaće goriva, koji bi mogli da se nadaju dodatnim pojeftinjenjima ali zbog razloga iz kojih cena pada, ne tako dobra za biznismene i analitičare.

Aktuelni pad nafte, koja je krajem prošlog meseca bila na 110 dolara a još u ponedeljak na 105 dolara, pripisuje strahu od inflacije i recesija koju ona izaziva u zapadnom svetu.

- Sa evrozonom koja je već u vodama recesije i veliki broj vlada kalkuliše sa zamračenjima i restrikcijama energije, i Nemačkom koja slabi iz dana u dan, ne može biti optimizma ni na berzi – piše Oilprice.com.

Energetsku situaciju u zemlji „lokomotivi Evrope“ najbolje oslikava „Uniper“, vodeći trgovac gasom, kome je potrebno četiri milijarde evra državnog novca kako bi se izbegao stečaj.

- Rastući troškovi energije prouzrokovali su da Nemačka ima prvi trgovinski deficit od 1991. godine, a nemačka ekonomija postaje sve zavisnija od Kine i njenih investicija – kaže specijalizovani energetski vebsajt.

Screenshot: Bloomberg
 

 

Kada su ugroženi i proizvodnja i trgovina, u drugo plan pada i potreba za naftom tako da je izbledeo i strah od manje produkcije kojom prete iz OPEK-a.

Kako gotovo svaka zemlja EU već ima dvocifrenu inflaciju, Evropska centralna banka već testira ideju da kamatnu stopu podigne za 75 poena, što je mnogo više od ranije očekivanog. A razrešenje situacije bi moglo da bude još neočekivanije i na dugom štapu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike