Nova rupa u sankcijama: Evropljani ponovo trguju ruskim obveznicama

18.08.2022

07:20

0

Nekoliko velikih evropskih banaka odlučilo je da sledi primer Volstrita dozvoljavajući klijentima da ponovo trguju ruskim državnim dužničkim hartijama

Nova rupa u sankcijama: Evropljani ponovo trguju ruskim obveznicama
putin - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Švajcarska „UBS“, britanska „Barkliz„ i nemačka „Dojče banka“ ponovo dozvoljavaju klijentima da prodaju ruske obveznice koje poseduju, nakon sličnih poteza američkih banaka "JPMorgan", „Benk ov Amerika“, „Džefris“ i „Sitigrup“, piše „Fajnenšel tajms“ (FT), pozivajući se na obaveštene izvore.

Time se proširila rupa u sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Druge evropske banke, uključujući „Kredi Svis“ i „HSBC“, za sada se uzdržavaju od ponovnog ulaska na rusko tržište duga zbog niskog praga tolerancije na rizik, rekli su za sagovornici FT-a upoznati s njihovim aktivnostima.

Prema izvorima londonskog poslovnog dnevnika, odluke o ponovnom pokretanju trgovine ruskim obveznicama nisu motivisane nastojanjem da se profitira od ponovnog otvaranja ovog tržišta, već namerom da se omogući klijentima da smanje svoju izloženost, a u skladu sa pravilima o sankcijama, prenosi Raša tudej.

Ministarstvo finansija SAD je u julu objavilo smernice koje omogućavaju američkim bankama da olakšaju kliring i obavljanje transakcija s ruskim hartijama od vrednosti ako to pomaže američkim imaocima ruskih obveznica da ih postepeno otuđuju.

Pre toga, većina američkih i evropskih banaka prestala je da radi s ruskim hartijama od vrednosti nakon što su vlasti uvele zabranu transakcija s ruskom imovinom u sklopu ekonomskih sankcija prema Moskvi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike