Ruski proizvodni sektor ostao stabilan u julu uprkos sankcijama

01.08.2022

08:29

0

To je treći uzastopni mesec s pozitivnim pokazateljem stanja u proizvodnom sektoru koji je teško pogođen zapadnim sankcijama prema Moskvi zbog njene akcije u Ukrajini

Ruski proizvodni sektor ostao stabilan u julu uprkos sankcijama
Moskva - Copyright Profimedia

Ruski proizvodni sektor ostao je stabilan u julu, mada se i dalje bori s opadanjem izvoza i logističkim problemima usled zapadnih sankcija, pokazuju rezultati poslovne ankete objavljeni danas.

Indeks menadžera nabavke (PMI) koji izračunava američka analitička kompanija S&P Global zanemarljivo je skliznuo sa 50,9 bodova u junu na 50,3 poena u julu, ostajući i dalje iznad cifre od 50 bodova koja razdvaja rast od pada, izveštava Rojters.

Nestašica sirovina...

To je treći uzastopni mesec s pozitivnim pokazateljem stanja u proizvodnom sektoru koji je teško pogođen zapadnim sankcijama prema Moskvi zbog njene akcije u Ukrajini, usled kojih je međunarodno poslovanje ruske privrede presušilo jer strani klijenti zaobilaze tržište Rusije.

Istraživanje S&P Globala je takođe otkrilo probleme sa kojima se ruske kompanije suočavaju, uključujući smanjenje nivoa proizvodnje, nestašicu sirovina, konkurenciju među radnicima u pogledu plata i slabu potražnju.

Nove izvozne narudžbine su ponovo opale u julu šesti mesec zaredom, saopštio je S&P Global. Međutim, ruske kompanije su uspele da zamene izgubljene strane poslove domaćim klijentima, pri čemu je nivo novih domaćih narudžbina porastao najbržim tempom u poslednjih više od tri godine, pokazalo je istraživanje.

Takođe, proizvodne cene su pale po najvišoj stopi od januara 2009.

Najveći optimizam u pet meseci

Sankcije su zatvorile mnoge tradicionalne ruske lance snabdevanja i mehanizme plaćanja, primoravajući proizvođače u zemlji da nađu alternative za ključne zapadne delove, opremu i materijale. Odvojeni podaci ruske federalne službe za statistiku pokazuju da je proizvodnja u mnogim industrijama koje se oslanjaju na uvoznu opremu ili delove pala od februara.

Proizvodnja automobila je, na primer, u junu pala za 89 posto na godišnjem nivou. Uprkos svemu, prisutna je velika vera da je oporavak na putu, pri čemu su preduzeća izrazila najveći optimizam u poslednjih pet meseci i "nadanja u stabilizaciju ekonomskih prilika“, saopštio je S&P Global.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike