Poznate mere NBS o bankarskim naknadama: Nema poskupljenja u narednih godinu dana!

11.08.2022

12:16

0

Autor: 24sedam

Mere su donete zbog najavljenih poskupljenja pojedinih usluga banaka

Poznate mere NBS o bankarskim naknadama: Nema poskupljenja u narednih godinu dana!
banke troskovi - Copyright Profimedia/Pixabay

Narodna banka Srbije je donela set mera u vezi sa bankarskim naknadama. Najvažnija odluka je da u narednih godinu dana nijedna banka neće povećavati naknade za svoje usluge, a one koje su poskupele od početka prošle godine do sada, od septembra će ih naplaćivati 30 odsto manje. 

Istovremeno NBS je obezbedila da građani dobiju minimalne bankarske usluge po garantovanoj ceni, bez dopunskih naknada. I taj račun će koštati 150 dinara masečno. Na njega će moći da dodaju željene usluge, ali neće ih plaćati više nego klijenti koji ih imaju u svom paketu.

24sedam/Katarina Mihajlović
Oštra: Guverner Jorgovanka Tabaković

Kako je objasnila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, "neposredan rezultat svih aktivnosti NBS i direktnog angažovanja guvernera je odluka svih banaka koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. godine da te naknade od 1. septembra umanje za 30 odsto u narednom periodu ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja".

- Time će građani u narednih godinu dana, prema našim trenutnim procenama, ostvariti benefit na zbirnom nivou od sedam milijardi dinara, što je efekat koji nije zanemarljiv u aktuelnim okolnostima kada se i u narednom periodu očekuju izazovi iz međunarodnog okruženja i troškovni pritisci na globalnom nivou - navela je Jorgovanka Tabaković.

Pored toga, u skladu sa prethodnim najavama NBS je usvojila Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama kojom se trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga koje su potrebne za svakodnevne životne aktivnosti.

- Navedenom merom ograničena je i propisana cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara i precizirana njegova garantovana sadržina. Za svega 150 dinara građani koji se odluče za navedeni paket usluga će imati mogućnost da dobiju tekući dinarski račun u banci, da besplatno podižu gotovinu na šalteru i na bankomatima svoje banke, da dobiju besplatnu debitnu karticu, mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava i neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima - istakla je guvernerka.

Ograničena cena paketa

Kako su naveli u NBS, kod onih banaka koje naplaćuju naloge putem elektronskog ili mobilnog bankarstva imaju popust od 30 odsto u odnosu na najnižu cenu tog naloga koju plaćaju korisnici ostalih paketa. Pored toga, moći će da taj paket nadograde nekom dodatnom uslugom kao što je kreditna kartica, devizni račun, dozvoljeno prekoračenje ili izdavanje čekova, bez potrebe da prelaze na skuplji paket, a naknada koju za tu uslugu treba da plate je ograničena tako da im se ta nadogradnja isplati više od prelaska na skuplji paket. Svim građanima data je mogućnost da pređu na ovaj paket ukoliko ocene da će on zadovoljavati većinu njihovih potreba i biće u prilici da ga i nadograde dodatnom uslugom.

Kako bi sve bilo jasnije, čelnici NBS naveli su primer.

- Pretpostavimo da se korisnik opredeli za račun sa osnovnim uslugama koji će sada koštati 150 dinara, a zatim proceni da mu je potrebna kreditna kartica (npr. radi plaćanja na internetu ili na rate), i da cena sledećeg paketa računa kod te banke iznosi 300 dinara. Korisnik će za korišćenje kreditne kartice plaćati ili iznos koji za korišćenje te kartice plaćaju korisnici ovog sledećeg paketa, a ako korisnici sledećeg paketa tu kreditnu karticu ne plaćaju dodatno, onda korisnika osnovnog računa ta kreditna kartice u ovom primeru ne može koštati više od 75 dinara (50% razlike između cena paketa), pa će on i dalje plaćati manje (225 dinara) u odnosu na korisnika paketa od 300 dinara kod kojeg je kreditna kartica uključena u paket - navode u NBS.

Kao dodatni kontrolni mehanizam postupanja banaka,  a u cilju obezbeđenja budućeg transparentnog i jasnog postupanja banaka u slučaju nameravanog povećanja naknada za pružanje platnih usluga, kao i prilikom uvođenja novih naknada – Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici usvojio i Odluku o dopuni Odluke o upravljanju rizicima banke. Ovim propisom obezbedili smo da Narodna banka Srbije bude u primerenom vremenu obaveštena o planiranim izmenama tarifnika banaka, što omogućava i blagovremeno identifikovanje da li je postupanje banaka odgovarajuće, te preduzimanje odgovarajućih aktivnosti.

Značajna ušteda novca

Od 1. januara 2021. godine do sada od 21 banke u bankarskom sektoru Republike Srbije koje imaju pakete računa za fizička lica (pošto Bank of China ne posluje sa građanima) njih 14 izvršilo je korekciju tarifnika (12 banaka je menjalo tarifnike, između ostalog, i u delu naknada za vođenje tekućih računa i 2 banke su menjale tarifnike, ali ne u delu naknada za vođenje tekućih računa). Trenutna cena korpe osnovnih bankarskih usluga je kod navedenih banaka u odnosu na stanje na dan 31.12.2020. godine prema procenama Narodne banke Srbije povećana za 13 odsto.

- Iako su banke u skladu sa zakonom slobodne da odrede cene svojih usluga, kao i svaki drugi pružalac usluga, sada kada smo suočeni sa  rastom cena energenata i posledično mnogih drugih dobara i usluga, a čiji su uzroci izvan naše zemlje, NBS je pred banke iznela očekivanje da pokažu odgovornost i daju svoj doprinos u očuvanju životnog standarda njihovih klijenata. U skladu sa tim sve banke su prihvatile poziv NBS da u narednih godinu dana ne povećaju cene platnih usluga - navela je guvernerka.

Pored toga, iako su u skladu sa propisima imale pravo da povećaju naknade za platne usluge, sve banke koje su to učinile u periodu od 1. januara 2021. do danas, prihvatile su da u narednih godinu dana, a počev od 1. septembra, te naknade naplaćuju uz umanjenje od 30 odsto, ali ne ispod iznosa tih naknada pre povećanja.

Profimedia/Pixabay
 

Na taj način, kažu u NBS, cena korpe osnovih bankarskih usluga bila bi u najvećoj meri vraćena na nivo na dan 31.12.2020. godine. Od 6,8 miliona ukupnog broja otvorenih dinarskih računa, navedenim aktivnostima biće obuhvaćeno 70 odsto tih računa, a  kod 50 odsto navedenih računa doći će i do smanjenja naknade za održavanje tekućeg računa.

Procena NBS je da će očekivana ušteda navedenog smanjenja za građane za narednih 12 meseci iznositi više od sedam milijardi dinara, od čega se na uštedu po osnovu umanjenja naknade za održavanje tekućeg računa odnosi oko 2,5 milijardi dinara, na uštedu po osnovu umanjenja naknade za izvršena plaćanja odnosi oko 1,5 milijardi dinara, dok se ostatak (oko tri milijarde) odnosi na uštedu po osnovu umanjenja ostalih naknada.

Reakcija NBS nastupila je posle novih najavljenih poskupljenja bankarskih naknada, ali i primedbi udruženja potrošača da "ne postoji jasna regulativa, a da se ni NBS, kao regulator, ne trudi da ograniči takvo ponašanje". NBS je potom saopštila da rade na donošenju seta mera i propisa kako bi zaštitili standard građana Srbije, ali je i pre toga više puta saopštavala da očekuje od banaka u Srbiji da sprovode održivu i odgovornu poslovnu politiku, zasnovanu na principima zdrave konkurencije, koja podrazumeva unapređivanje depozitnih poslova i očuvanje, odnosno uvećanje baze deponenata i klijenata.

Podsetimo, pojedine banke podigle su cene naknada od 1. avgusta, a uvele su i neke nove. Klijentima je poskupelo vođenje računa, izdavanje čekova, mobilno i elektronsko bankarstvo, hitno izdavanje kartice, kao i isporuka na kućnu adresu. Uvedena je i nova naknada - korisnici koji više puta pogreše PIN moraće da plate, a uvedena je i tarifa za neuspela plaćanja preko interneta. Nedavno su pojedine banke počele da naplaćuju i upit stanja na računu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike