Saudijci će Evropljanima debelo naplatiti zabranu ruske nafte: Brent skočio na 120

06.06.2022

10:03

0

Autor: G.M.Š.

Saudijska Arabija je neočekivano podigla prodajne cene svoje sirove nafte za julsku isporuku

Saudijci će Evropljanima debelo naplatiti zabranu ruske nafte: Brent skočio na 120
Naftno polje - Copyright Pixabay

Saudijska laka nafta je za neke kupce danas mnogo skupocenija nego što je bila juče jer je državna naftna kompanija „Saudi Aramko“ neočekivano i mnogo podigla svoju maržu. To je izazvalo danas opšti rast cena "crnog zlata" na svetskim tržištima.

Veliki svetski izvoznik nafte poskupeo svoju naftu za kupce u Aziji, severozapadnoj Evropi i Mediteranu, dok je za američke uvoznike zadržao cene na nepromenjenom nivou, izveštava portal Biznis insajder.

To je zagrejalo situaciju na berzi pa je cena evropske nafte brent za isporuku u julu (fjučers ugovori) porasla na nivo od 121 dolar za barel, a američka referentna nafta WTI je skočila na 119,8 dolara po barelu na trgovanju do podneva po našem vremenu, prema podacima sa Blumberga.

"Aramkov" potez je bio neočekivan, kao i rast cena na berzi jer je došao nakon prošlonedeljne odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika u OPEK+ da podignu ukupnu kvotu povećanja proizvodnje za jul i avgust za dodatnih 50 posto, odnosno na 648.000 barela dnevno sa 432.000 barela dnevno koliko je kvota iznosila poslednjih nekoliko meseci.

Najava OPEK+ je na trenutak spustila cenu nafta, koja je prošli mesec završila na 122 dolara za barel, ali je potez Saudijaca odmah vratio trend naviše.

Ali nisu samo u „Aramku“ krivi za rast cene jer, po mišljenju izvršnog direktora kompanije „Hes“ Fila Rozena, procena tržišnih učesnika je da povećanje proizvodnje OPEK+ neće biti dovoljno da se nadoknadi izbacivanje ruske nafte sa evropskog tržišta zbog sankcija i bojkota vezanih za ruski napad na Ukrajinu.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u 2022. godini

Dodatan razlog je i očekivani rast tražnje, posebno u Kini, gde se ublažavaju pandemijske mere ograničenja i ponovo pokreće proizvodnja u brojnim kompanijama.

Arapi trljaju ruke

Delimični naftni embargo koji je Rusiji uvela EU šestim paketom sankcija (detalji se još pregovaraju) samo će dodatno da utera milijarde u kasu „Saudi Aramka“.

Ova kompanija je ove godine povratila tron najvrednije javne (na berzi) kompanije na svetu, s kojeg je svrgnuo američki „Epl“ 2020. godine. Tehnološke kompanije su otad izgubile dosta na vrednosti na berzi, dok je energetska i geopolitička kriza samo dala vetar u leđa naftnim kompanijama.

A ponajviše od svih upravo „Saudi Aramku“. Saudijska državna firma je u maju ove godine prijavila rekordni prihod od gotovo 40 milijardi dolara, naspram 22 milijarde u isto vreme prethodne godine.

Profiti kompanije su porasli neverovatnih 82 odsto, otkako je postala javna kompanija (na berzi je ali je 98 odsto vlasništvo države) pre tri godine. Zbog toga i može da deli dividendu za prvi kvartal 2022. od 18,8 milijadi dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike