Benzin ponovo skuplji: Objavljene nove cene goriva

10.06.2022

11:12

0

Autor: 24sedam

U Srbiji je ponovo poskupelo gorivo, ovoga puta za tri i pet dinara po litru

Benzin ponovo skuplji: Objavljene nove cene goriva
Ilustracija - Copyright 24sedam/Pixabay/Profimedia

Kao i svakog petka, otkako je izmenjena, pa produžena uredba o ograničenju cena regularnih vrsta goriva, danas su na pumpama promenjene cene.

Prema odluci Ministarstva trgovine u narednih sedam dana benzin BMB95 može da najviše košta 198 dinara za litar, a evrodizel 209 dinara, odnosno 2,6 i 1,5 odsto po litru.

Prethodna cena je bila 193 dinara za benzin i 206 dinara za dizel, a ovog petka cene su veće za pet dinara kod benzina, i tri dinara kod dizela po litru.

Podsetimo da je prošlog petka benzin poskupeo za šest dinara za litar, a dizel za tri. Međutim, ni to nije najveći nominalni skok cene benzina otkako se primenjuje režim ograničenja cene, pošto su cene skočile za 10 dinara pri donošenju treće uredbe o zamrzavanju, 29. aprila.

Najveće pojeftinjenje bilo je u sedmici od 6. do 13. maja, kada je cena pala za četiri dinara po litru.

Ilustracija: 24sedam
 

 

Inače, cene se u maloprodaji usklađuju prema Uredbi o ograničenju visine cena naftnih derivata koja važi do 30. juna. Maloprodajna cena se formira na osnovu srednje veleprodajne cene derivata koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (italijanska berza), a koje se donekle razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

U protekle dve nedelje cena evropskog Brenta je porasla sa 119 na 124 dolara za barel, odnosno oko četiri odsto.

Screenshot: Bloomberg
 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike