Raste minimalac u Nemačkoj: Biće 12 evra po satu

03.06.2022

16:56

0

Autor: 24sedam

Nemački parlament odobrio je u petak povećanje minimalne satnice na 12 evra, ispunivši ključno obećanje u kampanji koje je kancelar Olaf Šolc

Raste minimalac u Nemačkoj: Biće 12 evra po satu
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Povećanje od skoro 15 posto stupiće na snagu 1. oktobra, a vlada kaže da oko 6.2 miliona ljudi u Nemačkoj trenutno radi za manje od 12 evra po satu.

Nemački parlament odobrio je u petak povećanje minimalne satnice na 12 evra, ispunivši ključno obećanje u kampanji koje je kancelar Olaf Šolc dao uoči prošlogodišnjih izbora, prenosi Anadolija, navodi Al Jazeera Balkans.

Pravilo minimalne plate u Nemačkoj stupilo je na snagu 2015. godine, na insistiranje Šolcovih socijaldemokrata levog centra, koji su u to vreme bili partneri u vladi konzervativne kancelarke Angele Merkel.

Minimalna plata je prvobitno bila 8,5 eura po satu. Komisija koja nadgleda takva povećanja plata, a uključuje predstavnike sindikata i poslodavaca, kasnije je odobrila povećanje na sadašnjih 9,82 eura po satu. Minimalna satnica će biti povećana na 10,45 eura 1. jula, a tri meseca kasnije će dostići minimum od 12 evra.

Profimedia
 

 

Šolc se dugo zalagao za povećanje minimalne satnice na 12 eura i to je učinio ključnim elementom svoje kampanje prošlog septembra.

Povećanje plata dolazi u jeku porasta inflacije koji je usledio nakon sukoba Rusije i Ukrajine. Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj dostigla je 7,9 posto u maju, najviše od zime 1973/1974. godine.

Šolc je u sredu rekao da želi da se pridruži poslodavcima i radničkim sindikatima u “zajedničkoj akciji” kako bi se pronašli načini za ublažavanje efekata rasta cena i sprečila inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike