Soba od 27 kvadrata u luksuznom hotelu jeftinija od iznajmljenog stana: Paprene cene za vreme Egzita!

19.05.2022

05:35

0

Autor: 24sedam

Istraživali smo da li je već počela potraga za smeštajem tokom Egzit festivala u Novom Sadu i kakve su cene

Soba od 27 kvadrata u luksuznom hotelu jeftinija od iznajmljenog stana: Paprene cene za vreme Egzita!
exit stanovi - Copyright Profimedia 24sedam/Katarina Mihajlović

Novosadski muzički festival "Egzit“ ove godine održava se od 7. do 10. jula. Iako do tada ima skoro dva meseca, potraga za iznajmljivanjem stana dok traje "Egzit“ već je počela, a cene su, malo je reći, velike.

Kada se pročešljaju oglasi o iznajmljivanju stanova, koji su se uveliko pojavili na internetu, jasno je da će ljubitelje ovog festivala samo krov nad glavom za vreme "Egzita" koštati skoro kao letovanje.

Naime, samo najam sobe, sa upotrebom zajedničkog kupatila, košta oko 20 evra za noć, za garsonjeru od 23 kvadrata treba izdvojiti oko 50 evra, za jednosobne stanove i do 100 evra, a za veće čak i više od 200 evra za jednu noć.

Isti stan, cena mnogo veća

Beograđanke Tamara (25) i Natalija (26) planiraju i ove godine da idu na "Egzit“. Da bi na vreme obezbedile smeštaj, pozvale su stanodavce kod kojih su bile i prošle godine, ali su se, kako su nam rekle, iznenadile cenom.

- Prošle godine smo taj isti stan iznajmili za 150 evra za noć. Bilo nas je ukupno petoro, tako da je po osobi izašlo 30 evra, odnosno za četiri dana po 90 evra. Sada se isti stan iznajmljuje za 200 evra za jednu noć. Što je mnogo, mnogo je – žali se Tamara.

Ona navodi i da se prošle godine mogao naći veći stan, i to blizu Petrovaradina, za maksimalno šestoro ljudi po ceni od 350 evra za ceo festival.

- Tako nešto sada je nemoguće. A da ne pričam kako u kafićima i restoranima za vreme "Egzita“ svi podignu cene, pa ih posle opet vrate na staro. Nes kafu plaćale smo i više od 300 dinara, a verujem da će ovog leta biti skuplja – kaže Tamara.

Više se isplati "Šeraton"...

Prema rečima agenata za promet nekretnina u Novom Sadu, s kojima smo razgovarali, vlasnici stanova koje inače iznajmljuju, podižu cene svojih nekretnina tokom "Egzita", pa ih posle vrate na staro.

- Tako su stanovi nekoliko puta skuplji ukoliko se sobe uzimaju tokom "Egzita". U tom periodu gosti, umesto 20 evra po danu, plaćaju stan duplo skuplje – ističu u jednoj novosadskoj agenciji.

Pexels
 

Inače, zanimljivo je da smeštaj u luksuznom hotelu u Novom Sadu može da bude jeftiniji od najma stana. Recimo, u hotelu "Šeraton" smeštaj u superior sobi od 27 kvadrata za dve osobe košta 70 evra za noć, što znači po 35 evra. Za tu cenu, pored komfora sobe, dobijaju se i internet, TV, kablovska, klima-uređaj...

Očigledno je da su cene iznajmljivanja, kao i prodaje nekretnina, ove godine otišle naviše. To su nam potvrdili i u agenciji za promet nekretnina 4zida. Tako je u letnjem periodu u Novom Sadu, kako ističu u ovoj agenciji, iznajmljivanje garsonjera 2018. koštalo oko 150 evra mesečno, da bi cena dogurala na oko 200 u prošloj godini. Dvosobni stanovi su mogli da se iznajme za oko 250 evra mesečno pre četiri godine, da bi posle toga cena otišla na 350 i 400 evra.

Odličan dodatni prihod

- Trenutno na sajtu 4zida.rs ima više od 1.500 oglasa za izdavanje stanova u Novom Sadu. Tu se mogu naći garsonjere po prosečnoj ceni od 207 evra mesečno, jednosobni stanovi za 224, dvosobni za 331 evro, kao i trosobni za 502 i četvorosobni za 909 evra mesečno – kaže za 24sedam Jasmina Gavrilov Dražić, menadžerka za odnose s javnošću u ovoj agenciji.

Pixabay
 

Ona objašnjava i da su tokom "Egzita" najviše tražene nekretnine koje se izdaju po principu "stan na dan", a mnogo manje nekretnine koje se daju u mesečni najam.

- Međutim, neki vlasnici nekretnina, koji mesečno izdaju svoje stanove, odlučuju se, ukoliko su im nekretnine bez stanara, da ih tokom dana "Egzita" izdaju po principu "stan na dan". To gledaju kao odličan način da dodatno prihoduju, jer je tad tražnja za ovakvom vrstom smeštaja velika – ističe naša sagovornica.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike