Starogradnja u proseku 1.700 evra po kvadratu: Koliko brzo se prodaju stanovi u Srbiji?

18.05.2022

05:35

0

Prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju u Beogradu je 66 dana, i to za stanove u starogradnji

Starogradnja u proseku 1.700 evra po kvadratu: Koliko brzo se prodaju stanovi u Srbiji?
Ilustracija - Copyright Profimedia 24sedam/Goran Sivački

Da je potražnja za stanovima i dalje mnogo veća od ponude pokazuju najnovija istraživanja tržišta nekretnina u Srbiji. To dokazuju i podaci o tome koliko brzo se stanovi prodaju.

Naime, prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju, ako posmatramo celu opštinu Beograd, jeste 66 dana, i to za stanove u starogradnji. Slično vreme oglašavanja stanova u starogradnji je i u Novom Sadu, gde se na stranicama za prodaju oni nalaze prosečno 69 dana, kao i u Kragujevcu, 63 dana. U Nišu je nešto veća potražnja među kupcima, pa se ovde stanovi u starogradnji prosečno oglašavaju 51 dan.

Subotica - apsolutni rekorder

Ove podatke objavio je sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs koji je nedavno analizirao koliko se vremenski stanovi za prodaju oglašavaju, odnosno koliko brzo oni odu sa tržišta. 

- Zanimljivo je da su apsolutni rekorderi, po vremenu najkraćeg oglašavanja, stanovi u starogradnji u Subotici. Nakon što su oglašeni za prodaju, oni se na sajtu prosečno zadržavaju svega 34 dana – navodi Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.

Kako je istakla, na tržištu nekretnina oseća se da ponuda ne zadovoljava potražnju, koja konstantno raste.

- Učesnici na tržištu nekretnina, pogotovo agencije za promet nepokretnosti, osećaju pritisak potražnje i svedoče da na mnogim lokacijama ponuda ne zadovoljava potražnju. Stanovi u staroj gradnji su i dalje povoljniji od novih, ali je trend rasta njihovih cena veći nego u novogradnji – ističe se u analizi.

Pixabay/Profimedia
 

Takođe, kako dodaju, u Beogradu je stara gradnja skuplja za 15 odsto i prosečno kvadrat košta 1.680 evra, dok je u Novom Sadu cena veća za čak 21 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i sada je 1.517 evra.

- Kvadrat u staroj gradnji u Nišu je sada u proseku 1.020 evra, a prošle godine je bio 821 evro, što predstavlja rast od 23 odsto – naglašava se u analizi 4zida.

Više ugovora, veća cena

Oni ističu da podaci sa tržišta nekretnina pokazuju da je ono, nakon izazova usled pandemije virusa, ostalo imuno na dešavanja u Ukrajini. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom kvartalu 2022. godine porastao je broj kupoprodajnih ugovora, ali i cena nekretnina. Broj kupoprodajnih ugovora u prvom kvartalu 2022. godine porastao je za 6,7 odsto, u odnosu na isti period 2021. godine, a ukupan obim novčanih sredstava veći je za čak 22 odsto.

24sedam/Goran Sivački/Profimedia
 

- Na tržištu nekretnina oseća se da ponuda ne zadovoljava potražnju, koja konstantno raste – kažu u ovoj agenciji.

Zanimljivo je, kažu u 4zida, da u Zrenjaninu stanovi za prodaju vrlo brzo postanu nedostupni u oglasnicima jer je prosečno vreme oglašavanja stanova u starogadnji u ovom gradu 54 dana, a u Čačku, na primer, 65 dana.

Što se tiče Beograda, prosečno vreme oglašavanja stanova razlikuje se od opštine do opštine. Najveća tražnja je u Zemunu, gde stanovi stoje u oglasima za prodaju prosečno 49 dana. Nakon Zemuna, najbrže se kupuju stanovi u Rakovici, prosečno se oglašavaju 57 dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike