Ovo su prosečne cene kvadrata u srpskim gradovima: Papreno ili ne, to je realnost!

22.04.2022

18:20

0

Najnoviji podaci Geodetskog zavoda pokazuju dalji rast cene stanova u našoj zemlji

Ovo su prosečne cene kvadrata u srpskim gradovima: Papreno ili ne, to je realnost!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Cene stanova u našoj zemlji drastično su porasle i u prvom kvartalu ove godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), a da je tako dokazuje brojka od neverovatnih 2.165 evra koliko u proseku košta kvadrat u novogradnji u Beogradu. Za starogradnju u glavnom gradu treba izdvojiti nešto manje novca, u proseku 1.680 evra po kvadratu.

Kako pokazuje najnoviji izveštaj sa tržišta nepokretnosti RGZ, stanovi u glavnom gradu Srbije su poskupeli za devet odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Najskuplji kvadrat stana u Srbiji, kao i ranije, prodat je u Beogradu na vodi po ceni od 9.115 evra.

Kompleks naselja su "in"

Stanovi su skuplji i u drugim gradovima, pa je tako za kvadrat u starogradnji u Novom Sadu potrebno u proseku 1.517 evra, a u novogradnji 1.505 evra. U Nišu su cene nešto povoljnije, pa kvadrat u starogradnji košta u proseku 1.020 evra, a u novogradnji 1.003 evra. Od ova četiri grada najjeftiniji je Kragujevac, barem kada se radi o starogradnji, jer je tamo kvadrat u proseku 810 evra, dok je novogradnja skuplja od Niša – kvadrat košta u proseku 1.065 evra.

Kada je reč o Beogradu, zanimljivo je da cena starogradnje ide i do čak 4.902 evra, što je najveća zabeležena cena kvadrata. RGZ je objavio i prosečne cene kvadrata u stambenim kompleksima u Beogradu, gde svakako po visini prednjači Beograd na vodi – 3.357 evra prosečna cena za kvadrat.

Na drugom mestu je West 65, gde kvadrat prosečno košta 3.150 evra, zatim Novi Dorćol, sa cenom od 3.130 evra po kvadratu, naselje K distrikt – 2.820 evra kvadrat, kao i Wellport, novo naselje na Novom Beogradu, gde kvadrat košta 2.813 evra.

Mnogo više novca na tržištu

Inače, investiranje u nekretnine u Srbiji dostiglo je u prvom kvartalu ove godine nov rekordan nivo sa iznosom od 1,6 milijardi evra, što je rast od 23,1 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

24sedam/S.Š.
 

Količina novca uloženog u nekretnine u prva tri meseca je udvostručena u odnosu na prvi kvartal 2019. godine, od kada je prisutan stalni rast prometa na ovom tržištu.

Broj zaključenih kupoprodajnih ugovora takođe pokazuje kontinuirani rast. U izveštajnom periodu je zaključeno ukupno 32.164 ugovora, što je za 6,7 procenata više nego u prvom tromesečju prošle godine.

Iz RGZ-a ističu da je broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora u prvom kvartalu veći za čak 47,1 odsto nego u istom periodu 2019.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike