Inflacija dostigla skoro 10 odsto: Zahuktava se i u Srbiji, a evo šta je najviše poskupelo!

12.05.2022

13:04

0

Autor: 24sedam

Statistika pokazuje da je u odnosu na april 2021. inflacija u Srbiji iznosila 9,6 odsto, što je, kažu u NBS, u skladu sa očekivanjima Narodne banke

Inflacija dostigla skoro 10 odsto: Zahuktava se i u Srbiji, a evo šta je najviše poskupelo!
novcanik dinari 6 - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u aprilu na mesečnom nivou iznosila 1,5 odsto, dok je u odnosu na april 2021. godine iznosila 9,6 odsto, što je u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije, saopštila je danas centralna banka.

Mesečnu dinamiku kretanja inflacije i u aprilu su, kako kažu, obeležili rast cena hrane, cena proizvoda u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) i cena energenata.

- Na mesečnu inflaciju od 1,5 odsto najviše je uticalo povećanje cena neprerađene hrane od 5,6 odsto, i to pre svega cena povrća i svežeg mesa. Rast cena prerađene hrane na mesečnom nivou u aprilu iznosio je 1,1 odsto, što je slična dinamika rasta koja je beležena od početka godine, i manji rast u odnosu na oktobar i novembar 2021. kada je mesečni rast cena prerađene hrane iznosio u proseku oko dva odsto - navode u NBS.

24sedam/Katarina Mihajlović
NBS procenjuje da će se inflacija ipak smiriti u drugoj polovini godine...

Na usporavanje rasta cena prerađene hrane nastavljaju da utiču, između ostalog, i mere Vlade u pogledu ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica. Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene prerađene hrane su u aprilu bile više za 11,4 odsto, dok su cene neprerađene hrane povećane za 24,6 odsto.

- Visok međugodišnji rast cena hrane najvećim delom je posledica delovanja faktora na strani ponude na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat, a to su rast cena svih ulaznih troškova u proizvodnji hrane - ističu u NBS.

Cene energenata su na mesečnom nivou u aprilu porasle za 1,5 odsto, čemu je pored nastavka rasta cena naftnih derivata od 2,9 odsto doprineo i rast cena čvrstih goriva.  

- Mesečni rast cena u okviru bazne inflacije iznosio je jedan odsto. Za razliku od pojedinih zemalja centralne i jugoistočne Evrope koje su u režimu ciljanja inflacije, međugodišnja bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) na koju mere monetarne politike mogu u većoj meri da utiču i dalje je znatno niža od ukupne i u aprilu je iznosila 5,5 odsto, čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima - saopšteno je u NBS.

Takođe, važan faktor niske i stabilne bazne inflacije su i usidrena srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora koja se u dužem vremenskom periodu kreću u granicama cilja.  

Prema najnovijim projekcijama NBS i dalje očekuje da će inflacija u drugoj polovini ove godine imati opadajuću putanju. U granice cilja će se, kako kažu, najverovatnije vratiti u drugoj polovini naredne godine, a zatim nastaviti da usporava do kraja perioda projekcije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike