Ne znaju šta će s inflacijom: Nemcima ulje toliko skupo da odbijaju da ga prodaju

21.04.2022

08:03

0

Autor: 24sedam

Cene u Nemačkoj su uzletele, od energenata do hrane i smirivanje se ne nazire

Ne znaju šta će s inflacijom: Nemcima ulje toliko skupo da odbijaju da ga prodaju
profimedia-0666860896 - Copyright Profimedia

Nemci muku muče sa inflacijom, poskupljenja merena potrošačkim cenama su na 7,3 odsto, čime je oboren rekord star više od četiri decenije.

Da stvar bude gora, nove cene tek treba da pristignu jer proizvođačke cene u martu su skočile na 30,9 odsto više nego što su bile pre godinu dana. To je najviši novo od kako su počele da se kontinuirano mere 1949. godine, saopštio je Destatis, zavod za statistiku.

Samo u mesec dana, proizvođačke cene su skočile za 4,9 odsto, znatno više od ranijih procena. Inflaciju vuku energenti, koji su u martu bili skuplji za neverovatnih 84 odsto nego 12 meseci ranije. Nemce je najviše pogodilo poskupljenje gasa, fantastičnih 145 odsto.

Ništa manje ne boli ni poskupljenje goriva, jer je benzin otišao naviše za 42 odsto a dizel gotovo 63 odsto. Srećom da je grejna sezona pri kraju, jer cena lož-ulja je otišla 144 posto, piše agencija DPA.

Sve ovo trpe i firme, a uz to su im poskupeli i građevinski materijal, đubrivo, drvo...

Preskupo za prodaju

Koliko je inflacija u Nemačkoj velika pokazuje slikovit primer jednog lanca trgovina koji je rešio da ne prodaje skupu robu. Od početka rata u Ukrajini cene hrane u Nemačkoj su se drastično povećale. Najrečitiji primer je jestivo ulje, kojem je cena dostigla i pet evra.

Zbog ovako visoke cene podružnica trgovačkog lanca „Edeka“ u Trendelburgu (severni Hesen) više ne želi da prodaje ulje po tako visokim cenama, piše Fenix magazin.

Iz trgovine kažu da potrošači mogu neko vreme da se snađu i sa raznim mastima za pečenje.

- Nismo očekivali kako će se situacija razviti u smjeru u kojem se razvila. Na policu s uljem smo postavili natpis s objašnjenjem zašto više ne prodajemo ulje. Nećemo prodavati suncokretovo ulje za 4,99 evra po litru. Ograđujemo se od ovih cena. Postoje granice - rekla je šefica jedne radnje Anja Miler za nemački RTL.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike