Prekinut protok gasa od Rusije do Nemačke: Ministri energetike EU održali hitan sastanak!

02.05.2022

20:06

0

Autor: J.B.O.

Evropski blok je tražio zajednički odgovor na zahtev Moskve zemljama koje su Rusiji uvele sankcije da plate gas u ruskim rubljama

Prekinut protok gasa od Rusije do Nemačke: Ministri energetike EU održali hitan sastanak!
Bez ruskog gasa će sve biti mnogo teže - Copyright Profimedia

Danas je prekinut fizički protok gasa preko gasovoda "Jamal-Evropa", kojim se gas doprema iz Rusije preko Poljske do Nemačke.

To su pokazali podaci nemačkog operatera "Gaskejd" sa merne tačke Malnov na nemačkoj granici, preneo je Rojters.

Ministri energetike zemalja Evropske unije održali su danas hitan sastanak.

Evropski blok je tražio zajednički odgovor na zahtev Moskve zemljama koje su Rusiji uvele sankcije da plate gas u ruskim rubljama ili da se suoče sa obustavom isporuka energenata.

Rusija je prekinula da snabdeva gasom Bugarsku i Poljsku prošle nedelje, nakon što su te dve zemlje odbile da plate račun u rubljama.

Rojters navodi da su Sofija i Varšava već planirale da prekinu sa korišćenjem ruskog gasa ove godine i rekli su da mogu da se nose sa isporukom, ali se, kako ističe britanska novinska agencija, pojavila zabrinutost da bi druge zemlje EU, uključujući i Nemačku, mogle da budu sledeće.

Moskva je poručila da strani kupci gasa moraju da uplate depozit u evrima ili dolarima u Gasprombanci, koja bi konvertovala novac u rublje.

Profimedia
 

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da je čuo različita mišljenja o embargu na uvoz ruske nafte i da neke zemlje nisu spremne za takav korak.

Prema njegovim rečima, Nemačka će moći da prebrodi embargo EU na uvoz ruske nafte do kraja ove godine, mada bi prekid kupovina mogao da dovede do nestašice.

- Druge zemlje nisu napredovale toliko kao mi u pogledu nezavisnosti od nafte. Uspeli smo da dođemo do situacije da Nemačka može da podnese embargo na naftu. To ne znači da neće biti posledica - rekao je Habek dodajući da Nemačka ne želi da izazove ekonomsku katastrofu, prenosi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike