Le Penova ljuta jer SAD ne misli na običan narod: "Amerika da plati odštetu Francuskoj ako se zabrane ruski energenti"

16.04.2022

13:29 >> 13:42

0

Autor: M. Vu.

Kandidat za predsednika Francuske je napomenula da Vašington vrši pritisak na ruske distributere energenata

Le Penova ljuta jer SAD ne misli na običan narod: "Amerika da plati odštetu Francuskoj ako se zabrane ruski energenti"
profimedia-0646978380 - Copyright Profimedia

Kandidat za predsednika Francuske, Marin le Pen, je rekla da bi SAD trebalo da plate odštetu Francuskoj zbog gubitaka ukoliko EU zabrani ruske distributere energenata.

- Amerikanci, koji će nam prodati tečni gas i dobiti solidan profit od toga, mogli bi da prebace novac Francuskoj kao kompenzaciju za antiruske sankcije - rekla je Le Penova za televiziju BMF.

Ona je napomenula da Vašington vrši pritisak na ruske distributere energenata.

EU je uvela brojne sankcije Rusiji nakon što je Moskva započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, koju su kritikovale brojne zapadne zemlje, a verovatno nijedna zemlja kao SAD, piše "Raša tudej".

Le Penova smatra da, ukoliko Vašington uspije da obustavi isporuke ruskog gasa u EU, to će za rezultat imati neizdrživo velike račune za Francuze.

Profimedia
 

Međutim, Le Penova veruje da američki naftni magnati ne mare previše za običan narod Francuske i njegove neprilike, te da su zainteresovani samo za posao, da žele da profitiraju od povećanja isporuke prirodnog tečnog gasa Uniji.

EU je uvela brojne sankcije Moskvi u poslednjih nekoliko sedmica, a brojne države nisu uspele da se saglase u vezi sa zabranom uvoza ruske energije.

Brojne članice EU u velikoj meri zavise od ruske energije, dok neke nemaju alternativu niti izlaz na more i stoga ne mogu da prime gas, na primer, iz SAD.

Međutim, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je u ponedeljak, 11. aprila, da će se nastaviti diskusije o toj temi.

ATA Images/Miloš Tesić
 

Moskva trenutno isporučuje oko 40 odsto gasa koje koriste članice EU i oko jedne trećine njihove nafte. Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak procenio je nedavno da će EU biti potrebno između pet i 10 godina da potpuno zameni rusku naftu i gas, uz napomenu da bi embargo neizbežno doveo do rekordno visokih cena energenata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike