Ako plaća Nemačka, plaćaće i Bugarska: Srbija neće ostati bez gasa zbog „pobune“ Sofije

27.04.2022

18:35

0

Zaustavljanje isporuke ruskog gasa za Bugarsku i Poljsku neće uticati ni na Srbiju ni na Mađarsku, uvereni su upućeni u gasni sektor u Srbiji

Ako plaća Nemačka, plaćaće i Bugarska: Srbija neće ostati bez gasa zbog „pobune“ Sofije
Bugarska Srbija Gas - Copyright Pixabay Profimedia

Ruska državna gasna kompanija „Gasprom“ potvrdila je danas da je obavestila Bugarsku i Poljsku da obustavlja isporuku gasa pošto ga nisu za april platile u ruskim rubljama. Bugari tvrde da su gas platili i da Rusi krše sporazum i energent koriste kao političko oruđe, time što zahtevaju plaćanje u rubljama umesto u evrima i dolarima, a u Srbiji su uvereni da spor Moskve i Sofije (kao i Varšave) neće uticati na snabdevanje „Balkanskog toka“ gasom, a time ni na domaću privredu i građane.

- Gas u rubljama, odnosno konverzijom evra, plaćaju Nemci i Austrijanci, a neće jedna Bugarska. Nema ništa od toga i ubrzo ćemo videti da gas ide normalno. To je ekonomski potpuno logična mera, jer SAD su naštampale 15.000 milijardi dolara da bi ih u korona krizi podelile građanima i privredi, a Evropa 5.000 milijardi evra, i sada imaju inflaciju gotovo 10 odsto, a Rusi treba da im prodaju traženu robu za valute koje sve manje vrede – kaže za 24sedam Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije (GASAS).

Vuletić je uveren da, ma kako se u narednim danima spor Moskve i Sofije bude odvijao, tranzit gasa „Balkanskim tokom“ prema Srbiji i Mađarskoj neće biti ugrožen.

- Ako ne bude gasa za Bugare, oni bi mogli da „skrenu“ nešto od tranzita. To opet ne bi pogodilo nas jer bi Srbija uzela svoj ugovoreni deo, a manje isporučila Mađarskoj, koja je trenutno zadnja u lancu, dok se cevovod ne produži do Slovačke. Pa kad se (premijer Viktor) Orban razgalami po EU, videćemo – naglašava Vuletić.

Da se samo „tresla gora…“ izgleda da smatraju i evropski kupci i trgovci, jer cena gasa nije se značajnije pomerila na berzi tokom poslednjih dana. Čak je na današnjem trgovanju na holandskom TTF čvorištu za isporuku 22. maja pala na 107 evra za megavat-čas (1.163 dolara za 1.000 kubika).

Ispod 110 evra gas se drži od početka meseca. Samo mesec dana pre toga cena je uzletela na 217 evra (2.440 dolara za 1.000 kubika).

Screenshot: Bloomberg
Cena gasa na londonskoj ICE berzi u poslednjih mesec dana

 

Terminala i brodova ima, ali gasa...

Vuletić objašnjava da brojne vesti ovih dana o iznajmljivanju brodova i plutajućih terminala za ukapljeni zemni gas (LNG), kao i ubrzanje projekata za izgradnju zemaljskih terminala u Nemačkoj i po Evropi, daju donekle iskrivljenu sliku o mogućem „rešenju“ energetske situacije.

Srbija ima „plan B“

Ministarka Zorana Mihajlović je istakla da je Srbija spremna ukoliko situacija sa gasom iz Bugarske eskalira.
- Jedna opcija je da koristimo gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde ga imamo zasada za 21 dan samo u našem delu. U ruskom delu ima rezervi za još 22 dana. Odatle dnevno može da se izvlači pet miliona kubnih metara. Krizni plan broj dva je supstitucija gasa drugim energentom, a obično je to mazut - objasnila je ministarka.

Tih plutajućih terminala, kaže Vuletić, ima da se iznajme, mogu i da se grade ti koji se decenijama obećavaju, ali to ne menja činjenicu da LNG-a na svetskom tržištu nema.

- Najveći proizvođači su Australija, Katar, Indonezija, a ne SAD, koje ga obećavaju Evropi. A prva dva najveća izvoznika imaju prodato 90 odsto godišnje proizvodnje po dugoročnim ugovorima sa Japanom, Kinom i Južnom Korejom. Amerikanci su Evropi obećali 15 milijardi kubika gasa, ali to je tri odsto godišnje potrošnje EU. To je ništa. Gas može da u ozbiljnoj količini stigne samo gasovodom, gde je cev prečnika jednog metra a gas pod pritiskom od 100 bara, a ne brodovima. A tako gas mogu da dopreme samo Rusi, koji daju EU 200 milijardi kubika godišnje – konstatuje Vuletić.
Koliko se to isplati, Vuletić pokazuje primerom Hrvatske, koja je izgradila LNG terminal na Krku i od februara dosad primila – jedan tanker.

Protočno i preko Poljske

Gas nesmetano putuje i preko druge zemlje kojoj je Moskva „zavrnula slavinu“ – Poljske. Energetski koncern „Uniper“, najveći evropski klijent ruskog „Gasproma“, saopštio je danas da ruski gas i dalje teče gasovodom kroz Poljsku ka srcu EU.

Direktor „Unipera“ Nik den Holander rekao je da obustava isporuke gasa Poljskoj znači oko sedam milijardi kubnih metara manje za tu zemlju i od dve do tri milijardi kubnih metara za Bugarsku. Samo Nemačka godišnje potroši 100 milijardi kubnih metara gasa.

„Sve je normalno“

Srpska ministarka rudarstva i energetika Zorana Mihajlović izjavila je danas da iz Bugarske dolazi sva količina iz dogovorenih šest miliona metara kubnih gasa, a da su nam trenutne potrebe 4,54 miliona.

- Ne treba zaboraviti da je Bugarska 100 odsto zavisna od ruskog gasa i nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe iz drugih izvora. Nadamo se da se to neće desiti, sve vreme smo u komunikaciji s njima - naglasila je Mihajlovićeva.

Da sve što treba stiže i do Mađarske, izjavio je danas i ministar spoljnih poslova i trgovine te zemlje Peter Sijarto.

- Želim sve da uverim da obustava pošiljaka gasa Bugarskoj ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljaka preko Bugarske - napisao je Sijarto na svom Fejsbuk nalogu.

Mađarska, kao i Nemačka i Austrija, ali i Slovačka, slede naknadno uputstvo Evropske komisije, koja je pod pritiskom ugroženih zemalja zaključila da konvertovanje evra u rublje i takvo plaćanje energenata nije kršenje evropskih sankcija Moskvi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike