Tržište gasa već „svarilo“ Putinovu pretnju, cena gasa pala

01.04.2022

08:34

0

Jučerašnji skok cene gasa od pet odsto već je popustio danas i cena se vratila ispod 1.450 evra

Tržište gasa već „svarilo“ Putinovu pretnju, cena gasa pala
Tan2022-2-22_10555151_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky

Cena gasa na otvaranju današnjeg trgovanja u Evropi porasla je samo je nakratko porasla iznad 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara ali je nakon dva sata trgovanja pala na manje od 1.430 dolara, podaci su londonske ICE platforme.

Screenshot: Bloomberg
Cena sa trgovanja 1. aprila 2022.

Na holandskom TTF čvorištu, cena gasa za majsku isporuku (fjučers ugovori) iznosila je jutros 1.522 dolara za hiljadu kubika, ili 133 evra po MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, što je porast od 5,6 posto u odnosu na zatvaranje u četvrtak, izveštava agencija Tass.

Međutim, već posel dva sata cena je pala na 124 evra, tako da se tržište smirjuje nakon jučerašnjeg ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina da će „neprijateljske zemlje“ gas plaćati u rubljama ili ga neće dobijati. Pomenuti ukaz stupio je na snagu danas.

Prema odredbama ukaza, takvi kupci treba da otvore posebne račune za plaćanje isporuka u rubljama u Gasprombanci.

Naslov

Rusija neće od danas ukinuti isporuke gasa Evropi, jer plaćanja za isporučen gas posle1. aprila stižu u drugoj polovini meseca i u maju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov. Ruska energetska kompanija "Gasprom" je navela da je počela da obaveštava klijente o novim ruskim pravilima, prema kojem će morati gas da plaćaju u rubljama.

Iz "Gasproma" dodaju da će ostati odgovoran partner i da će obezbeđivati zalihe gasa.

I pored ove „pretnje“ iz Moskve, cena gasa nije skočila toliko kao što je to bilo pre godotvo mesec dana, kada su se fjučersi za gas 7. marta sklapali na cenu od 218 evra po megavatčasu, odnosno 2.500 dolara za 1.000 kubika.

Evropljani već traže manje gasa

Ruski državni energetski gigant „Gasprom“ saopštio danas da nastavlja da snabdeva Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine u skladu sa zahtevima kupaca, prenosi Rojters.

Kako se precizira u saopštenju, kompanija je dobila zahteve da 1. aprila isporuči 108,4 miliona kubnih metara gasa evropskim kupcima, što je manje u odnosu na 109,5 miliona kubnih metara naručenih dan ranije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike