Srbija neće plaćati u rubljama: Moskva poručila da daje gas po ranijem dogovoru

24.03.2022

11:49

0

Autor: 24sedam

Srbija neće plaćati gas u rubljama kao što će to neke druge zemlje iz Evrope, rečeno iz Kremlja. Snaći ćemo se, kaže direktor "Srbijagasa"

Srbija neće plaćati u rubljama: Moskva poručila da daje gas po ranijem dogovoru
Ilustracija - Copyright Pixabay

Zabrinutost Srbije zbog plaćanja gasa u rubljama biće prioritet za Rusiju, izjavio je danas portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića o plaćanju gasa u rubljama.

- To je potpuno normalno. On je u pravu. To zaista može da bude problematična situacija, zato što je Bugarska u ovom slučaju istupila sa neprijateljskim koracima prema nama. Zato će morati da plaća u rubljama, htela ne htela, sviđalo joj se to ili ne. Ali u isto vreme to ne važi za Srbiju. To je problem koji treba rešiti. Naravno, zabrinutost Srbije biće za nas prioritet - rekao je Peskov.

Predsednik Vučić je sinoć rekao da se mogu očekivati negativni efekti zbog uvođenja plaćanja gasa u rubljama. Takvo plaćanje najavio je predsednik Rusije Vladimir Putin kao meru odmazde prema „neprijateljskim zemljama“ koje su uvele ekonomske i političke sankcije Moskvi zbog oružane operacije u Ukrajini.

Za koga i kad važi - nejasno

Putin je naložio nadležnim institucijama i „Gaspromu“ da u najkraćem roku pronađu način kako će se ta konverzija plaćanja iz dolara i evra u rublje izvršiti.

Međutim, po svemu sudeći, ona će moći da važi samo za nove ugovore jer u starima, što je pravilo u energetici, uvek stoji i valuta u kojoj se plaćanje tokom trajanja ugovora vrši.

To je istakao Alfred Štern, prvi čovek austrijskog „OMV“ koji je jedan od najvećih partnera „Gasproma“ u Evropi i član konzorcijuma koji je izgradio Severni tok 2.

- Nemamo nikakvu drugačiju osnovu po ugovorima nego da plaćamo u evrima. Ne bih ni smeo da plaćam drugačije - rekao je Štern u izjavi televiziji "Puls24".

Cena gasa na tržištu skočila je juče, nakon Putinove najave, za 34 odsto i danas se fjučersi gasa za isporuku u maju prodaju po 123 evra za megavat (oko 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara).

Screenshot: ICE berza
 

Mi naplaćujemo u evrima a može i drugačije

Generalni direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović, izjavio je danas da neće biti "rubljizacije" plaćanja tranzita ruskog gasa, kao i da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku, koji važi 20 godina, ne može da prekine transport gasa kroz njenu teritoriju.

Dopunjujemo rezerve

Bajatović je istakao da je „Srbijagas“ počeo s punjenjem rezervoara u Banatskom Dvoru po trenutnim tržišnim cenama koje su, nakon odluke Moskve da uvede plaćanje u rubljama za "neprijateljske zemlje", dostigle cenu od 1.400 do 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, ukjučujući i trasnport.

Bajatović je rekao da Srbija dobija ugovorenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, uz rezerve u Bantskom Dvoru od 50 miliona kubika našeg i 160 miliona kubnih metara gasa koji pripada „Gaspromeksportu“, a od čega Srbija može da računa na 40 miliona kubika po berzanskoj ceni.

- Transport su (Rusi) već platili Bugarima do kraja 2023. godine u dolarima, kako je bilo dogovoreno. Mi u Srbiji to (tranzit gasa) naplaćujemo u evrima, a ukoliko ne bude moguće u evrima, neke količine gasa koji pripada „Gaspromeksportu“ uzećemo i na taj način se naplatiti kao da smo ga dobili u evrima - rekao je Bajatović Tanjugu.

Dodao je da je dobro što „Gasprom“ i „Gaspromeksport“ nisu na listi sankcija i napomenuo da Srbija nije označena kao neprijateljska zemalja Ruske Federacije.

- Mislim da se to nikad neće ni desiti. Dakle, trebalo bi da možemo da uspešno rešimo pre svega pitanje gasa, a čini mi se da ćemo imati razumevanja EU, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi Srbija, i za nabavku ruske nafte - ocenio je Bjatović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike