Rusi zavrnuli gas, ali Bugari neće: Srbija, zasad, bezbedna

27.04.2022

09:42

0

Ruski energetski gigant „Gasprom“ obustavio je isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj, ali gas „Balkanskim tokom“ i dalje ide ka Srbiji i Mađarskoj

Rusi zavrnuli gas, ali Bugari neće: Srbija, zasad, bezbedna
Ilustracija - Copyright Profimedia

Obustava isporuke gasa ruskog „Gasproma“ Poljskoj i Bugarskoj, nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama na zahtev Moskve, ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta ovim energentom, kaže srpska ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

- Gas dobijamo preko „Balkanskog toka“ u redovnim, dogovorenim količinama od čest miliona kubnih metara. Trošimo oko 4,6 miliona kubnih metara dnevno, što znači da imamo dovoljno za naše potrebe - navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

"Gasprom eksport“ je obavestio „Bulgargaz“ i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom - saopštio je „Gasprom".

Dodaje se da „Gasprom eksport“ nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će, „u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu".

Ovo je veoma važno i za Srbiju, koja dobija ruski gas preko Bugarske, ali i za druge zemlje u Evropi kojima gas dalje stiže „Balkanskim tokom“ preko Mađarske.

Bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov kazao je, nakon poteza „Gasproma“, da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće zavrtati gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

- Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama - kazao je Nikolov na konferenciji za novinare, objavio je bugarski medij Novinite.com.

Premijer Kiril Petkov prethodno je izjavio da odluka Rusije predstavlja ucenu i da Sofija razmatra sve ugovore s „Gaspromom“, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku.

Mađarska takođe dobija ruski gas prema ugovoru sa „Gaspromom“ preko Bugarske i Srbije, a „Gasprom“ je obavestio Budimpeštu da se tranzitne pošiljke preko Bugarske posebno obrađuju, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Želim sve da uverim da obustava gasnih pošiljaka Bugarskoj ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljakapreko Bugarske - napisao je Sijarto na svom Fejsbuk nalogu, a prenosi Rojters.

On je dodao da Mađarskoj dospeva sledeća obaveza za plaćanje ruskog gasa 22. maja, i da će ta zemlja transferisati sredstva u evrima Gasprombanci, gde će iznos biti konvertovan u rublje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike