Srbi vole sever Grčke: Pohrlili da kupuju stanove i kuće na obali, cene nikada nisu bile niže!

13.05.2021

05:44 >> 09:56

0

Objekte podjednako kupuju građani koji žive u Srbiji i oni koji su emigrirali u Austriju, Nemačku, Francusku...

Srbi vole sever Grčke: Pohrlili da kupuju stanove i kuće na obali, cene nikada nisu bile niže!
Copyright Pixabay

Pandemija koronavirusa nije stala na put interesovanju naših građana za kupovinu nekretnina u Grčkoj, ali ni ceni kvadrata, koja je ista u poređenju sa 2019, zbog čega je sve više Srba koji u svojim rukama drže ključeve inostranih stanova.

Kada je reč o kupovini stanova u ovoj zemlji, građani su najviše zainteresovani za sever Grčke, jer tamo najviše letuju, ali i zbog blizine – izgradnjom auto-puta, automobilom je sada potrebno od šest do osam sati vožnje do odredišta. Ali, naravno, pojedini Srbi se interesuju i za nekretnine na Krfu, Kritu, Eviji, Lefkadi, gde je cena kvadrata znatno skuplja.

Olimpska regija najjeftinija

Pixabay

Takođe, nekretnine podjednako kupuju građani koji žive u Srbiji i oni koji su emigrirali u Austriju, Nemačku, Francusku…

Prema rečima Nikole Nedeljkovića, agenta za nekretnine zaposlenog u kompaniji “Grekodom development”, Olimpska regija je najjeftinija. Cena kvadrata se kreće, kako ističe, od 900 do 1.000 evra, i to su pretežno objekti koji su malo dalje od mora.

– Naravno, nekada se desi da kvadrat bude i jeftiniji, ali to je retko. Objekti koji se nalaze blizu mora koštaju između 1.200 i 1.300 evra, pa naviše. Kvadrat starogradnje na Halkidikiju toliko košta, a novogradnje od 1.800 do 2.000 evra – objašnjava za 24sedam Nedeljković.

Kada je reč o Solunu, naš sagovornik ističe da van centra grada kvadrat starogradnje košta oko 1.200, a novogradnje oko 1.500 evra i više, dok je u centru nešto skuplji – od 1.700 do 1.800 evra.

Srbi stanove kupuju za sebe

– Što je nekretnina bliža moru, to je kvadrat skuplji – napominje on.

Kada se krene dalje, cena kvadrata u Atini slična je kao u Solunu, ali mali broj Srba tamo kupuje nekretnine. Nedeljković kaže da se za glavni grad Grčke više interesuju Rusi, Ukrajinci ili Kinezi.

Profimedia

On ističe da veliki broj njihovih klijenata nekretnine u Grčkoj kupuje za sebe, te da su to obično stanovi sa jednom spavaćom sobom.

– Građani koji već traže dve ili više spavaćih soba, opredeljuju se za mezonete, tipski građene objekte, što zbog dvorišta, što zbog slobodnog parkinga. Cena kvadrata u ovakvim objektima kreće se od 2.000 evra pa naviše – dodaje on.

Prema njegovim rečima, kada vlasnici stanova nisu u Grčkoj, svoje nekretnine ustupaju rođacima ili prijateljima.

S druge strane, ima i onih koji kupuju stanove za izdavanje, ali naš sagovornik napominje da je tu potrebno znati jednu ključnu stvar.

Pao porez na novogradnju

– Izdavanje stanova u inostranstvu uopšte nije lako, jer je potrebno dočekati stanare, doneti im ključ, obezbediti čišćenje apartmana… Mnogo je lakše da stan daju agenciji za celu sezonu, koja će da vodi računa o svemu, ili pak napraviti ugovor o zakupu na godinu-dve, što je i isplatljivije – kaže Nedeljković.

Pixabay

Dobra stvar je, kako Nedeljković kaže, to što je, kada je reč o novogradnji, porez na prenos apsolutnih prava pao sa 24 na 13,9 odsto, te je potražnja za tim nekretninama sve veća.

– Ali, sa potražnjom je porasla i cena novogradnje – dodaje on.

Pročitajte još

Pre 10 godina kupovali šupe i garaže

Podsetimo, u Grčkoj je donesen zakon koji omogućava državljanima drugih zemalja koje nisu u Evropskoj uniji da kupe nekretnine po svim propisima koji važe za državljane Grčke.

Kada je Grčku pre 10 godina pogodila jaka ekonomska kriza, cene nekretnina na moru pale su na 500 evra, pa je na hiljade Srba pokupovalo apartmane po cenama šupa i garaža u Beogradu. U Leptokariji postoji Niška ulica, jer je tamo čak 35 Nišlija kupilo stanove, koje danas uspešno rentiraju.

Ozbiljni problemi nastali su sa pojavom korone, kada je Grčka zatvorila granice za Srbe, ali sada se sve polako vraća u normalu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike