Zavrteće vam se u glavi: Koliko auto-kompanije zarađuju po automobilu

13.04.2022

09:12

0

Proizvođači su se svakako prilagodili pandemiji i nedostatku čipova, zaključak je analize tržišta

Zavrteće vam se u glavi: Koliko auto-kompanije zarađuju po automobilu
Copyright Pexels

Većina proizvođača automobila ostvarila je veći profit prošle godine, uprkos tome što je prodato manje vozila u odnosu na prethodne godine.

Tako je, na primer, Ferrari još uvek prvak automobilske industrije, a sledi ga Tesla, ali brojke američke marke električnih automobila su daleko od italijanskog sportskog brenda.

Prošle godine Ferrari je ostvario oko 94.500 evra dobiti po automobilu. Tesla je na drugom mestu sa više od 6.100 evra dobiti po svakom automobilu koji su prodali, objavio je portal Motor1.

Nisu samo Ferrari i Tesla dobro prošli. Izveštaj pokazuje da je 19 najvećih proizvođača automobila u svetu u proseku zaradilo više novca po prodatom automobilu 2021. godine.

Dobit je pala sa 1.168 evra po prodatom automobilu u 2019. na 811 evra u 2020. godini, da bi se prošle godine povećala na čak 1.903 evra po prodatom četvorotočkašu.

Proizvođači su se svakako prilagodili pandemiji i nedostatku čipova, koji su pogodili automobilski sektor. Prema rečima stručnjaka, auto-industrija se uglavnom fokusirala na proizvodnju najprofitabilnijih modela kao što su SUV automobili i električna vozila. Takođe, smanjeni su popusti na prodaju, i povećane cene.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Motor1

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike