Električni automobili prvi put nadmašili prodaju benzinaca

01.04.2022

15:00

0

Ukupna prodaja novih automobila u Francuskoj je opala u prvom tromesečju za 17,3 odsto, pri čemu je u martu potonula deseti mesec uzastopno za skoro 20 posto

Električni automobili prvi put nadmašili prodaju benzinaca
Ilustracija - Copyright Pixabay

Prodaja novih električnih vozila u Francuskoj prvi put je nadmašila benzince u prvom kvartalu ove godine, što je velika prekretnica za vozila s nižim emisijama štetnih gasova čemu su, pored ostalog, doprinele visoke cene na benzinskim pumpama i vladine subvencije za elektrificirane modele.

Ipak, ukupna prodaja novih automobila u Francuskoj je opala u prvom tromesečju za 17,3 odsto, pri čemu je u martu potonula deseti mesec uzastopno za skoro 20 posto, jer je automobilska industrija u velikim problemima zbog uskih grla u lancu snabdevanja i globalne nestašice poluprovodničkih čipova, prenosi Rojters.

Toyota
 

 

Prodaja potpuno električnih i hibridnih modela činila je skoro 40 procenata ukupne prodaje novih automobila, u odnosu na udeo konvencionalnih benzinskih modela od 38,3 posto, prema industrijskim podacima objavljenim na portalu "Platform automobil" (PFA).

Kada se benzincima doda i udeo dizelaša od 16,5 odsto u ukupnoj prodaji u prvom kvartalu, znači da su modeli s motorima na unutrašnje sagorevanje i dalje u većini.

Najprodavaniji automobil u Francuskoj je u martu bio "Teslin" Model 3, zatim Renoova Dačija Spring i Stelantisov Pežo 208.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike