Kupujete polovnjak? Više ne morate u Poresku

31.03.2022

11:11

0

Poreska uprava saopštila je da od danas građani mogu preko portala „Plati“ sami da obračunaju i elektronski plate porez na prenos apsolutnih prava

Kupujete polovnjak? Više ne morate u Poresku
Pexels

Porez na prenos apsolutnih prava plaća se pri kupovini polovnih automobila i motocikala a na internet stranici Poreske uprave navodi se da je u slučaju kada se vozilo kupuje od drugog fizičkog lica, procedura svedena u četiri jednostavna koraka.

Posle unosa ličnih i podataka iz saobraćajne dozvole kupac dobija iznos poreza. Uplatu može odmah izvršiti na portalu putem kartice, ili posle generisanja uplatnicu za plaćanje e-bankingom odnosno skeniranjem QR koda.

Takođe uplatnicu je moguće odštampati uplatnicu pa obavezu izmiriti na šalteru pošte ili banke.

Nova usluga omogućena je izmenama Zakona o porezima na imovinu, kojima je ukinut dolazak kupca u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza.

Za plaćanje poreza nije potrebno registrovati se na Portalu eUprava, već je dovoljno samo uneti podatke kao što JMBG, adresa i tri podatka sa saobraćajne dozvole.

Građani koji još nisu počeli da koriste elektronske usluge i portal Plati, popunjene uplatnice mogu da dobiju na šalterima MUP-a, Poreske uprave i Pošte.

Poreska uprava će i dalje porez na prenos apsolutnih prava na polovnim motornim vozilima između pravnih lica, odnosno između pravnog i fizičkog lica, kao i porez na nasleđe i poklon utvrđivati rešenjem.

Oslobađanje poreza na prenos za auto-škole, taksi prevoznike, „rent a car“ vozila i vozila hitne pomoći, utvrđivaće Poreska uprava rešenjem na isti način kao i do sada.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug