Ponovo „voze“ profit: Reno u plusu nakon dve godine

18.02.2022

07:58

0

Francuski proizvođač automobila Reno objavio je ppodatke o poslovanju u prošloj godini

Ponovo „voze“ profit: Reno u plusu nakon dve godine
profimedia-0662097364 - Copyright Pixabay

Francuski „Reno“ je u 2021. godini ostvario pozitivan poslovni rezultat i time nadmašio očekivanja nakon dve uzastopne godine gubitaka kojima su doprineli i kovid pandemija i kasniji problemi sa nabavkom čipova.

„Reno“, koji je u alijansi s japanskim „Nisanom“ i „Micubišijem“, saopštio je da je njegov udeo u neto dobiti grupe 888 miliona evra (jednu milijardu dolara), dok su analitičari u anketi Refinitiva predviđali 818,7 miliona evra, izveštava Rojters.

Profitabilno poslovanje je rezultat velikog restrukturiranja kompanije, sprovedenog s ciljem smanjenja fiksnih troškova, uz fokusiranje na proizvodnju najprofitabilnijih modela i na najvažnija „Renoova“ tržišta.

Neto profit dolazi posle ogromnog gubitka od 8,01 milijardu evra iskazanog prethodne godine i gubitka od 141 milion evra u 2019., prvog koji je zabeležen u periodu od deset godina.

Operativna marža grupe od 3,6 posto takođe je premašila vlastita očekivanja kompanije, koja je ciljala isti nivo marže kakav je imala u prvoj polovini godine od 2,8 odsto.

Iz „Renoa“ su dodali da su prošle godine zabeležili pozitivan novčani tok od 1,6 milijardi evra i da su plan smanjenja troškova završili godinu dana pre roka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike