Još jedan svetski proizvođač automobila smanjuje proizvodnju, a sve zbog manjka čipova!

09.02.2022

08:41

0

Kompanija će proizvesti 8,5 miliona vozila, što je ispod ranije planiranih devet miliona

Još jedan svetski proizvođač automobila smanjuje proizvodnju, a sve zbog manjka čipova!
Copyright Pexels/ Kaique Rocha

Korporacija Tojota Motor je objavila danas da je smanjila ciljanu godišnju proizvodnju za još pola miliona vozila zbog nedostatka čipova i bolovanja zaposlenih zaraženih kovidom.

Kompanija će proizvesti 8,5 miliona vozila u fiskalnoj godini koja završava 31. marta, što je ispod ranije planiranih devet miliona, naveo je u saopštenju najveći svetski prodavac automobila, koji je zabeležio pad operativnog profita od 21 odsto u poslednja tri meseca 2021, prenosi Rojters.

- Ne očekujemo da će se neravnoteža na tržištu čipova brzo rešiti, a nepredvidiv je i dalji tok pandemije korona virusa. Smatramo da će se neizvesnosti nastaviti i u narednoj poslovnoj godini - rekao je novinarima zvaničnik Tojote.

Kao i drugi veliki globalni proizvođači automobila, Tojota, koja je na početku kompanijske poslovne godine očekivala da će proizvesti 9,3 miliona vozila, bila je prinuđena da smanji proizvodnju jer je kovid pandemija izazvala haos u svetskom lancu snabdevanja. To je kompaniju primoralo da sreže proizvodne troškove kako bi "izvukla" veći profit po vozilu.

Tojotina nastojanja da poveća marže poduprla je snažna tražnja na njenim ključnim tržištima kao što su Kina, Sjedinjene Američke Države i Evropa, što joj je omogućilo da podigne cene i smanji podsticaje koje nudi kako bi namamila kupce.

Kompaniji je takođe išao na ruku slabiji kurs jena koji je povećao iznos njene zarade u inostranstvu preračunat u domaćoj valuti.

Tojota je ostala pri svojoj proceni dobiti za celu godinu od 2,8 biliona jena (24,3 milijarde dolara). Operativni profit kompanije od 784,4 milijarde jena (6,79 milijardi dolara) u tromesečju okrobar-decembar bio je veći od prosečne prognoze devet analitičara koje je anketirala kompanija Refinitiv, a koji su očekivali 716,8 milijardi jena (6,2 milijarde dolara).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike