Kurs miruje: Srbija za uvoz energenata u dva i po meseca kupila pola milijarde evra

15.12.2021

08:38

0

Od oktobra do sada, NIS, Srbijagas i EPS zajedno su neto kupili više od pola milijarde evra deviza za uvoz energenata ali to ne remeti kurs, istaknuto iz NBS

Kurs miruje: Srbija za uvoz energenata u dva i po meseca kupila pola milijarde evra
profimedia - Copyright Profimedia

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković istakla je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, da su NIS, Srbijagas i EPS kupili pola milijarde evra od oktobra a da bi do kraja decembra trebalo da kupe još 250 miliona evra, ali da to neće poremetiti kurs dinara.

- Mogu da kažem da će kurs, kao stabilno sidro, bez obzira na ovakve potrebe, ostati stabilan i da nijedan korisnik, odnosno klijent, preduzeće, nije ostao uskraćen ni od svoje banke, ni na međubankarskom deviznom tržištu za devize, ako je trebalo da uveze repromaterijal, da isplati ostvarenu dobit ili da izvrši bilo koju obavezu u devizama - rekla je Tabaković.

Istakla je da je Srbija u ovoj godini još uvek neto kupac deviza, dodajući da je NBS kupila 1,6 milijardi evra, a prodala 830 miliona evra.

Guverner je ukazala da Srbija ima neto na raspolaganju 725 miliona evra kupljenih u ovoj godini i dodala da je to bez zlata u rezervama.

Navela je da su rezerve zlata više od 37 tona i čija vrednost, kako kaže, raste zbog rasta dolara, valute u kojoj se ono obračunava.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike