Koliko će nam skočiti rate kredita: Evo šta znači povećanje referentne kamate Narodne banke

08.04.2022

05:35

0

Centralna banka Srbije povećala je juče kamatnu stopu sa jedan na 1,5 odsto

Koliko će nam skočiti rate kredita: Evo šta znači povećanje referentne kamate Narodne banke
novcanik dinari 6 - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Narodna banka Srbije odlučila je juče da poveća referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto tako da ona sada iznosi 1,5 umesto jedan odsto. To će, posledično, dovesti do rasta kamata na dinarske kredite, što za građane zadužene u domaćoj valuti znači veće rate.

Doduše, barem za sada, kako tvrde stručnjaci, to će povećanje u pojedinim bankama biti minimalno ili će možda i izostati. Ipak, svi se slažu da je to početak trenda podizanja kamatnih stopa koji je već pokrenut u svetu, pre svega u SAD, zbog sve bržeg rasta inflacije.

Jaki inflatorni pritisci

I sama centralna banka Srbije navodi da je inflacija glavni krivac za ovakvu odluku. Naime, kako ističu, Izvršni odbor NBS je, donoseći ovakvu odluku, imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu jači i da su postojanijeg karaktera nego što se prethodno očekivalo.

- To zahteva dodatno zaoštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja – kažu u NBS.

Kako dodaju, IO NBS je konstatovao da je međugodišnja inflacija, koja je u februaru iznosila 8,8 odsto, i dalje u najvećoj meri vođena rastom cena hrane i energenata.

- Od sredine 2021. godine intenziviran je rast uvoznih i proizvođačkih cena, što je uticalo na više cene energenata i svetskih cena primarnih proizvoda, uz prisutne više troškove transporta, kao i zastoje u snabdevanju i nestašice pojedinih inputa u proizvodnji na globalnom nivou – navode u NBS.

Pored povećanih troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja, kako kažu, na rast cena hrane na domaćem tržištu uticala je i prošlogodišnja suša.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
Izvršni odbor Narodne banke povećao referentnu stopu zbog sve veće inflacije

- Takođe, neizvesnost koja je karakterisala međunarodna robna i finansijska tržišta prethodnih meseci usled pojave novih sojeva virusa korona pojačana je efektom geopolitičkih tenzija i izbijanjem krize u Ukrajini. To je za posledicu imalo dodatan, znatan rast cena energenata, svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i metala, koje su se približile istorijski najvišim nivoima ili ih čak premašile, što povećava rizike da bi inflatorni pritisci mogli biti veći od očekivanih i prisutni u dužem periodu - naglasili su u našoj centralnoj banci.

U krizi kamate "eksplodirale"

A kako i u kojoj meri referentna stopa NBS utiče na cenu kredita u srpskoj valuti pokazuju primeri iz perioda svetske ekonomske krize i drastičnog rasta kamata u tom periodu. Tako je, na primer, 2008. godine kamatna stopa NBS iznosila čak 17,75 odsto, što je dovelo do toga da su kamate na dinarske kredite išle i na 23, pa i 24 odsto. Nekoliko godina kasnije, referentna kamata spustila se na 11,75 odsto, koliko je iznosila 2013. godine, da bi se pet godina kasnije (2018) spustila na 3,5 odsto, a krajem 2020. i 2021. na samo jedan odsto.

Profimedia
 

Spuštanje referentne stope NBS je dosta pojeftinilo dinarske kredite, čije su se kamate sa 23 odsto godišnje, spustile na sadašnjih od četiri do 5,5 odsto. Tako je, na primer, za dinarski keš kredit podignut 2018. godine godišnja kamata (nominalna kamatna stopa) iznosila 7,38 odsto. Za isti taj kredit (vredan oko 700.000 dinara), nominalna kamatna stopa sada iznosi 5,44 odsto. Tako je i rata ovog gotovinskog kredita, zbog pada kamate, sada manja, pa je pre četiri godine iznosila 15.304 dinara, a sada 14.590 dinara.

Sve zavisi od politike banaka

Da zbog podizanja referentne stope NBS možemo očekivati blagi rast kamata, smatra i profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić. Ipak, kako ističe, to će zavisiti od poslovne politike svake banke.

- Kod nekih će doći do blagog povećanja kamata, ali ne dramatičnog. To je mera naše NBS i odnosi se samo na dinarske kredite i za sve ostale proizvode. Dakle, to se ne odnosi samo na gotovinske kredite, već i na kartice ili dozvoljeni minus – kaže za 24sedam Grubišić.

On dodaje i da se može očekivati da pojedine banke, da bi bile konkurentne na tržištu, ipak neće korigovati kamate, već će smanjiti svoju maržu, da bi stope ostale na istom nivou.

Profimedia
 

Grubišić očekuje da će NBS do kraja godine još nekoliko puta menjati referentnu stopu.

- Jer kada se preokrene trend, to znači da ste detektovali i priznali da inflacija predstavlja problem i da ste rešili da koristite ovaj instrument monetarne politike u borbi protiv inflacije - objašnjava Grubišić.

Porašće i kamate na štednju...

Izvršni direktor Erste banke u Srbiji Slavko Carić smatra da ovako mali preokret u visini referentne kamate NBS neće da napravi nikakve dramatične pomake što se tiče investicija i građana.

- Povećanje kamatne stope malo više će osetiti građani i mali deo privrede koji su zaduženi u dinarima, jer će imati nešto višu mesečnu ratu. Ali istovremeno će biti povećana i kamata na dinarsku štednju – izjavio je Carić za Tanjug.

On je dodao da zasada nema dramatičnih događaja na horizontu, ali se mora pratiti koliko će dugo trajati kriza u Ukrajini, i koliko brzo će cene hrane i energenata početi da se vraćaju u normalu, jer one najviše utiču na rast inflacije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike