Kurs dinara ostaje gde je: NBS ima dovoljno i srpske i stranih valuta

08.03.2022

15:26

0

Finansijski sistem Srbije je stabilan, ima dovoljno i dinara i deviza, poručeno iz Narodne banke Srbije

Kurs dinara ostaje gde je: NBS ima dovoljno i srpske i stranih valuta
Tanjug

Građani Srbije ne treba da strahuju i stoje u redovima ispred banaka i menjačnica jer je finansijski sistem stabilan, a ima dovoljno i dinara i deviza, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

- Ako je išta u Srbiji stabilno onda su to dinar i devizni kurs. NBS zna šta radi i pojačano snabdeva banke stranom efektivom - rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare.

Guvernerka kaže da banke od NBS dobijaju efektivu u toku dana na zahtev od tog jutra, "čak i one koje na to nemaju pravo“.

- NBS će nastaviti tako da radi sve dok i poslednji zahtev građana i banaka ne bude zadovoljen. Krizu smo dočekali spremno - istakla je ona.

Građani da ukažu na problematične tačke

Guvernerka je apelovala da građani, ako postoje ograničenja u količini novca koji može da se zameni u menjačnicama, pošalju mejl s dokazima NBS.

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare pozvala medije da ne stvaraju paniku plasiranjem neproverenih informacije i naglasila da je od 25. februara svega 24 miliona evra depozita povučeno iz domaćih banaka.

- To je svega 0,19 odsto depozita, ali to nije izašlo iz sistema, nego je prebačeno iz banke u banku, a razlog je neizvesnost sudbine Sber banke, koju smo mi na vreme rešili - rekla je Tabkovićeva.

Pomenula je da je nakon izbijanja ukrajinske krize 25. februara ukupna likvidna aktiva povećana za 21 milijardu dinara na 1.522 milijarde dinara, što je oko 40 odsto ukupne aktive bankarskog sektora, te dodala da je zbog toga uverena da građani i privreda ne treba da brinu o svojim štednim ulozima.

Guvernerka je naglasila da je Srbija dočekala krizu sa deviznim rezervama od 16 milijardi evra i deviznom štednjom koja je od početka ove godine uvećana za 185 miliona evra na preko 12 milijardi evra.

- Verujem da će te rezerve trajati makar tri puta duže od onog koliko bi mogao da traje rat u Ukrajini - dodala je Tabaković.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti