Zaradi i ti na NFT tokenima: Nemanja prodaje svoju sliku za dva miliona dolara i otkriva nam tajne digitalnog novca (FOTO/VIDEO)

23.03.2022

19:00

1

NFT je sve češća tema među ljudima koji žele da zarade brzo i u toku su sa modernim tehnologijama, ali stvar nije baš tako jednostavna

Zaradi i ti na NFT tokenima: Nemanja prodaje svoju sliku za dva miliona dolara i otkriva nam tajne digitalnog novca (FOTO/VIDEO)
Nemanja Stevanović 1 - Copyright 24sedam/Ivan Mitić Instagram NFT

Nemanja Stevanović (Pause Painting) je marketing stručnjak koji je rešio da svoje poznavanje tržišta upotrebi kako bi se predstavio kao NFT umetnik. Svoje slike prodaje i kao fizička dobra i kao NFT token, a jedno njegovo delo dostiglo je cenu od dva miliona dolara.

- Kad je moj NFT u pitanju, cene dostižu hiljade dolara, međutim, za fizičke slike je drugačija priča, s obzirom na to da je celokupan koncept počeo tako što sam naslikao sliku i odlučio da je prodam za milion dolara. Pauza kao simbol je na slici, i kada je počela ova pandemija, s obzirom na to da je ceo svet bio praktično na pauzi, cena je skočila na dva miliona dolara. Nadam se i ubeđen sam da će to jednog dana da se proda, a što se tiče tog digitalnog NFT sveta, tu se veće stvari tek očekuju - ispričao je Nemanja u emisiji “24sedam sa Marom”.

 

 

Ipak, da prvo pojasnimo šta je NFT ili nezamenjivi token. U pitanju je svako digitalno delo (muzika, slika, video-snimak, čak i ovaj tekst koji sada čitate), kojem je potvrđena autentičnost i koje je plasirano na neku od platformi koje se bave prodajom NFT-a.

- Običan čovek može da zaradi na dva načina, prvi je da mora da ima neko digitalno dobro koje prodaje, a druga stvar je trgovina sa ostalim nezamenjivim tokenima, ali tu bih hteo da naglasim da je izuzetno bitno praćenje svega toga, pre svega ko stoji iza tih NFT projekata kolekcija. Ako se jednostavno razmišlja - "e, sad hoću da kupim NFT", pa se otvori neka platforma gde se prodaju ti isti tokeni, a onda usledi "e, ova sličica mi se sviđa", to je put u propast. Da bi NFT imao vrednost, bitno je koliko pažnje dobija taj projekat slika, ko stoji iza toga, ko je umetnik i ko kupuje – objašnjava ovaj digitalni umetnik voditeljki Mariji Atanasković.

Na primer, trenutno su veoma popularni, ali i skupoceni nezamenjivi tokeni iz kolekcije "Bored ejps" (Bored Apes), odnosno crteži majmuna nalik likovima iz crtaća koje su masovno počeli da kupuju NBA košarkaši i tako im još više dali na značaju, ili što bi se reklo današnjim rečnikom “podiglo hajp” oko njih.

Najjeftiniji takav majmun košta 90 eterijuma, odnosno 180.000 dolara.

Čak je i renomirana aukcijska kuća „Kristi“ (Christie’s) uvrstila jedan NFT u svoju ponudu. Zapravo, jedan kolaž autora Biplija je dostigao neverovatnu cenu od 69 miliona dolara na aukciji i prodat je kupcu koji je ponudio taj iznos.

Poznate ličnosti i NFT

Suma novca koja je uložena u ovo tržište obećava budućnost NFT-a. Džastin Biber je, recimo, jedan od najpoznatijih kupaca NFT-a, dok je Paris Hilton stavila na prodaju svoje nezamenjive tokene. Nemanja je čak kupio jedno od njenih digitalnih dela.

 

 

„Najki“ je već izbacio digitalne patike, a Mark Zakerberg (vlasnik „Fejsbuka“) vrlo je optimističan oko svog Metaversa, gde se već prodaju placevi virtuelnog zemljišta.

- NFT postaje stvar prestiža, a i ti virtuelni prostori, parcele koje se prave za Metavers. To bukvalno iz današnje perspektive može da znači kao da ste kupili parcelu na Menhetnu, ali pre 250 godina - zaključuje Nemanja.

 

 

Da li su nezamenjivi tokeni nova Mona Liza, koliko su prevare česte u ovom svetu i da li će NFT i u budućnosti vredeti koliko vredi danas, saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam TV.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike