Malo ko ih razume, a na njima se obrću milijarde: Šta su i čemu služe NFT tokeni?

03.02.2022

06:35

0

U vezi su sa Mesijevim likom, Lebronovim zakucavanjima ili avatarom Paris Hilton, ali šta su NFT tokeni, čemu služe, a čemu bi mogli da posluže u budućnosti, 24sedam se raspitao kod stručnjaka

Malo ko ih razume, a na njima se obrću milijarde: Šta su i čemu služe NFT tokeni?
Mesi NTF - Copyright AP/Francois Mori Pixabay

Nedeljivi, nezamenljivi ili nerazmenljivi tokeni, NTF (non-fungible tokens), čak im ni ime ne možemo tačno prevesti na srpski jezik, velika su nepoznanica za nas u Srbiji, a u svetu se na tome obrću milijarde dolara. Šta su, čemu danas služe, a čemu bi tek mogli da posluže, 24sedam se raspitao kod poznavaoca ove materije.

- Običnim građanima nisu jasni ni bitkoin i druge kriptovalute o kojima se mnogo više priča, a tek tokeni i blokčejn predstavljaju pravu misteriju. NFT tokene bismo najjednostavnije mogli da opišemo kao neku digitalnu potvrdu o vlasništvu imovine, koja je obično i sama digitalna - kaže za 24sedam Igor Mirković iz ECD, prve srpske kripto menjačnice.

Šire mogućnosti od ostalih kriptovaluta

Kao i kriptovalute, objašnjava on, i token se nalazi u digitalnom novčaniku, odnosno računu vlasnika.

- Taj token ima svoju neizmenjivu belešku u blokčejnu, i time prestaje potreba za bilo kakvim dokazivanjem vlasništva. Ko ima token, imovina na koju se odnosi je njegova i tačka – objašnjava Mirković.

Za razliku od digitalnih valuta, kao što su bitkoin ili eterijum, NFT tokeni imaju šire mogućnosti kretanja kroz blokčejn sistem.

- Kao što ime kaže, NFT tokeni su nedeljivi, pa tako nema, kao kod bitkoina, plaćanja nekim stotim ili hiljaditim delom. Zanimljivo je da se upotrebna vrednost NFT tokena, kao novine, tek istražuje. Trenutno su najviše zastupljeni u digitalnoj umetnosti. Umetnik za svoje delo napravi token i proda ga, obično kroz aukciju, direktno kupcu. To delo jeste digitalno, i kao takvo se može kopirati nebrojeno puta, ali vlasnik „originala“ je samo jedan, i u budućnosti bi to moglo da bude veoma značajno i zbog zarade – napominje Mirković.

Promoteri fudbaleri

Promociju ovakve umetnosti možda je najbolje uradio najbolji svetski fudbaler Lionel Mesi, čijim je likom australijski digitalni "slikar“ po imenu BossLogic obeležio "dostignuća, trenutke, ljubav prema timu i budućnost“ ovog majstora igre s loptom. Pride, Mesi je pri prelasku iz FK Barselona u FK Pari sen Žermen plaćen i u fan-tokenima nepoznate vrednosti.

Digitalni avatari na Tviteru

Igor Mirković navodi Tviter kao primer kako će u budućnosti biti sve teže koristiti nešto digitalno, a bez toga da se plati pravom vlasniku. Već sada na toj društvenoj mreži ne možete imati digitalni avatar, odnosno korisničku sličicu, a da joj niste pravi vlasnik. Sistem prepoznaje da li je ta sličica original.

Vrednost tokena može da bude basnoslovna, pokazuju i oni u vlasništvu umetnika Biplija (Beeple), čija je serija tokena o prvih 5.000 dana sopstvenog rada prodata za 69 miliona dolara.

A da token može da bude "bilo šta", videli smo iz aukcije "prvog tvita", koji je na aukciju dao njegov vlasnik i osnivač "Tvitera" Džek Dorsi. Dostignuta cena bila je dva i po miliona dolara. Slično je i sa gifovima, muzikom, "kripto mačićima“…

Da bi dobili svoj avatar u nečemu što se zove "Bored Ape Yacht Club", glumica Paris Hilton, komičar Džimi Falon, košarkaš Step Kari i pevač Eminem su platili token po 200.000 dolara.

Sve u svemu, NFT tržište od 340 miliona dolara obrta u 2020. godini, eksplodiralo je na 41 milijardu dolara prošle godine, prema novoj metrici koju je objavio "Fajnenšel tajms".

Odličan za umetnike, ali ne samo za njih

Naš sagovornik podseća da se i "u početku bitkoina“ svet pitao čemu pomama i kakvu bi kriptovalute uopšte vrednost i namenu mogle da imaju.

Pixabay
 

- To se smatralo za digitalno ništavilo i u bitkoin su ulagali samo kripto entuzijasti. Danas se u bitkoinima isplaćuju plate, kupuju ga najveće svetske firme... Tako bi moglo da bude i sa NFT tokenima i meta univerzumom koji sledi digitalizacijom. Ako samo pogledamo problem piraterije i zaštite autorskih prava, ali i prava na drugu ličnu svojinu, tokeni su pravo rešenje za to – kaže Mirković.

Digitalna umetnost je procvetala u poslednjih godinu dana velikim delom i zbog široke pojave NFT tokena. I ne samo umetnost. Tokeni se izdaju za digitalne slike Mesija, ali i fotografije, video-klipove, tvitove, za nešto na čemu su zabeleženi važni ili samo zanimljivi sportski momenti…

Token za PC igricu

Tokeni se mogu iznajmljivati i za kompjuterske igrice, navodi još jedan primer zarade na NFT Mirković. – Tako, recimo, imate svoj dizajn za pušku u nekoj „pucačini“ i iznajmljujete je za 20 dana na nedelju dana. Posle tog perioda, blokčejn automatski vraća token vlasniku – kaže Igor.

- Recimo, NBA je krajem prošle godine izdao tokene za serije video-snimaka najspektakularnijih zakucavanja, koji su kupovani za milione dolara. Vlasnik tog tokena je i vlasnik tih snimaka, i u budućnosti, recimo za desetak godina, mogao bi da zarađuje na svakom objavljivanju bilo kog snimka, recimo zakucavanja Lebrona Džejmsa. Čak ne bi morao da proda prava, već da iznajmljuje. A tu su i digitalni proizvodi "Adidasa“, "Gučija“, recimo patike koje će vlasnik "nositi“ u Fejsbukovom metaverzumu... – kaže Mirković.

Na tržištu se danas u NFT tokenima vrte milijarde dolara. Zašto nešto vredi milione dolara, a nešto 10 centi, potpuno je fluidno i neobjašnjivo.

- Kao i u većem delu umetnosti, ovde različitost NFT tokena i njegova unikatnost, kao i neka lična i sentimentalna vrednost ili bitnost koju on "stvara" kod vlasnika, određuju zašto nešto danas na tržištu vredi mnogo, a nešto praktično ništa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike