Kako trgovati NFT tokenima iz Srbije i na tome zaraditi

04.02.2022

06:35

0

NFT tokeni, sve popularniji u svetu, ali i Srbiji, najjednostavnije bi se mogli opisati kao neka digitalna potvrda o vlasništvu imovine

Kako trgovati NFT tokenima iz Srbije i na tome zaraditi
Tokeni - Copyright Profimedia Pixabay

Ni uloga najpopularnije svetske kriptovalute bitkoina "običnom" čoveku nije baš najjasnija, a kamoli jedne od novijih kripto kovanica - NFT tokena. Ipak, NFT tokeni bi se najjednostavnije mogli opisati kao neka digitalna potvrda o vlasništvu imovine, koja je obično i sama digitalna, kako objašnjavaju stručnjaci.

Upravo o tome šta tačno predstavljaju NFT tokeni i u čemu je njihova vrednost, portal 24sedam je pisao juče, a danas donosimo informacije o tome da li je moguće i na koji način trgovati NFT tokenima iz Srbije, i naravno na tome zaraditi.

Ko ima token, imovina je njegova

Prema rečima Igora Mirkovića iz ECD, prve srpske kripto menjačnice, tokeni imaju šire mogućnosti od ostalih kriptovaluta. Kao i kriptovalute, objašnjava on, i token se nalazi u digitalnom novčaniku, odnosno računu vlasnika.

- Taj token ima svoju neizmenjivu belešku u blokčejnu, i time prestaje potreba za bilo kakvim dokazivanjem vlasništva. Ko ima token, imovina na koju se odnosi je njegova i tačka – objašnjava Mirković.

Kao i za sav digitalni svet, geografija ni u NFT svetu ne igra posebnu ulogu, pa tako se na tokenima može zaraditi i iz Srbije.

- Nebitno je da li smo iz Srbije ili Afrike, procedura je ista - naglašava Mirković.

Kako dodaje, ako postoji neka ideja autora i zainteresovanost ljudi za tu ideju, bilo da su to sličice mačaka kojima se pokreće neka buduća vredna fondacija za zaštitu životinja, ili NFT, predstavlja vlasništvo nad nekretninama.

AP/Francois Mori Pixabay
"Slika" najboljeg svetskog fudbalera Lionela Mesija pretočena u NFT token

- Najjednostavniji primer je umetnik iz Srbije koji svoj digitalni rad podigne na platformu, tamo plati od nekoliko centi do 50 dolara po tokenu i u jednostavnoj proceduri od nekoliko klikova napravi token - ističe naš sagovornik.

Onda to, kako dodaje, proda na aukciji za kriptovalute, koje posle može da pretvori u dinare.

- Ili da jednostavno kupi neke tokene i nada se da će im se vrednost s vremenom znatno uvećati, kao sa berzanskim akcijama ili fizičkim umetničkim delima – nabraja Mirković.

Šta sve "može“ NFT

Igor Mirković misli da će NFT tokeni tek da pronađu svoje prave sfere upotrebe.

Pixabay
 

- Potencijal je veliki, od kartica lojalnosti ili članstva u klubovima, teretanama i sl., preko godišnjih karata za, recimo, pozorište ili utakmice, do toga da NFT bude lična karta, pasoš ili bilo šta drugo. Prednost NFT forme je u tome što ga je zbog blokčejna nemoguće falsifikovati, niti vam iko može opozvati validnost jer mu je nešto „sumnjivo“, ili je kartica oštećena – kaže Mirković.

Ali, NFT nije savršen, kao što ništa nije savršeno čak ni u sferi tehnologije, a pogotovo u ovom stadijumu razvoja sistema.

- Najveći je problem, i trenutno nerešiv, to što se tokeni prave, i prodaju, i za nešto na šta nema prava vlasništva. Recimo, naprosto se ukradu slike nekih umetnika i za njih naprave tokeni. Trenutno je takva situacija da je, u principu, onaj ko napravi token i vlasnik toga, i vlada "zakon bržeg" - naglašava Mirković.

Naravno, dodaje on, možete ići na sud da dokažete svoje vlasništvo.

- Ali to je skupo i dugo traje, i ovde, i u svetu – zaključuje Igor Mirković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike