Uštedite barem 1.000 evra: Treba da se odreknete samo jedne stvari!

21.03.2022

06:35

0

Autor: 24sedam

Postoje različiti načini da, ako imate volje, ostavite sa strane manje sume novca

Uštedite barem 1.000 evra: Treba da se odreknete samo jedne stvari!
Copyright Pixabay

Prestanak pušenja pre svega donosi boljitak za zdravlje, ali kao motiv u toj nameri nije loše uhvatiti se digitrona i sračunati finansijsku dobit. Jer, iznenadićete se...

Cigarete su svake godine sve skuplje, a kada se tih nekoliko stotina dinara, koliko se dnevno na njih izdvaja, ostavi postrani, moguće je uštedeti novac čak i za letovanje, i to porodično. A zar palme, more i peščana plaža nisu dovoljan motiv?

Mesečno 10.000 dinara...

Pođimo od toga da kao pušač dnevno kupujete jednu paklicu, i to cigareta od 320 dinara, koliko najčešće iznosi prosečna cena. Kada biste, umesto da pare ostavite na kiosku, ovu sumu stavili u kovertu, za nedelju dana uštekovali biste 2.240 dinara, a mesečno 9.600 dinara (ako računamo 30 dana).

U toku jedne godine vaša koverta bi na taj način "narasla“ na neverovatnih 115.200 dinara, što je prema sadašnjem deviznom kursu dinara oko 979 evra. Ovaj iznos, priznaćete, pokriva čak i luksuznije letovanje za jednu osobu, ali može biti sasvim dovoljno i za skromniji odmor cele porodice.

S obzirom na to da paklice cigareta u Srbiji koštaju od 290 dinara, koliko je cena najjeftinijih, pa do najskupljih od 570 dinara, i računica za ljubitelje određenih marki je drugačija.

Ko više puši može više i da uštedi

Tako oni sa "skromnijim“ budžetom za cigarete, koji kupuju one jeftine od 290 dinara, mesečno mogu uštedeti 8.700 dinara, što će za godinu dana izaći na 104.400 dinara, odnosno 887 evra, a ni to nije mala suma.

Profimedia
Malo po malo, eto ušteđevine...

S druge strane, građani koji svakoga dana na paklicu potroše 570 dinara, nedeljno mogu uštekovati skoro 4.000 dinara (3.990), na mesečnom nivou 17.100 dinara, a za godinu dana čak 205.200 dinara, ili neverovatnih 1.744 evra.

Naravno, strastveni pušači sigurno dnevno konzumiraju i više od jedne paklice, pa ako uspeju da odole ovom poroku, mogu i mnogo više da uštede.

"Pušački staž" vredan pola stana

A da su potrošili brdo para na duvan, najlakše pokazuje računica po kojoj su u toku svog "pušačkog staža“ mogli da kupe pola stana u Beogradu. Naime, ako ste, na primer, počeli da kupujete cigarete sa 20 godina, i sada u 40. imate dve decenije "staža“, potrošili ste (sa sadašnjim najnižim cenama cigara) 2.088.000 dinara, ili 17.746 evra. To je polovina od 35.000 evra, koliko vredi skromniji stan na obodu Beograda.

Pixabay Profimedia
Da ste novac štedeli umesto što ste kupovali cigarete, za dve decenije bila bi to pozamašna suma, vrednosti i pola stana

Ako ništa drugo, valja razmisliti makar o smanjenju konzumiranja cigareta, pa tako i uštedi, jer će duvan biti sve skuplji. Naime, prema zakonu je predviđeno da se specifična akciza uvećava za dinar i po po paklici cigareta do kraja 2025. godine. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV.

Tako da nam do 2025. godine predstoji još sedam planiranih uvećavanja akcize kako bi se dostigli standardi dogovoreni sa EU. Inače, do tada (za tri godine) nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Probajte da izračunate koliko ćete novca uštedeti onda kada ni u Srbiji paklica neće koštati manje od pet evra, što je prema sadašnjem kursu 590 dinara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike