Sedam koraka za štednju: Jedna mama objasnila kako je na jednostavan način uštedela 100.000 dinara!

12.04.2021

15:50 >> 17:12

0

Ona savetuje da, ukoliko imate neki dug koji vam visi nad glavom, on bude vaš prvi cilj

Sedam koraka za štednju: Jedna mama objasnila kako je na jednostavan način uštedela 100.000 dinara!
Copyright Printscreen/Youtube

Ona je mama, ali i finansijska savetnica. Na svom YouTube kanalu pod nazivom “Sugar mamma” Kana Kembel često deli finansijske savete koje prati više desetina hiljada ljudi. U jednom od svojih videa objasnila je kako da štedite novac. Ako se pitate kako da imate više novca, sigurno će vam značiti njen sistem od sedam koraka pomoću kog je ona uspela da uštedi 1.000 dolara, što je oko 100.000 dinara.

1. Postavite cilj

– Važno je da cilj bude nešto što će vam otkloniti stres, ali će vas takođe učiniti i pomalo uzbuđenim – kaže autorka metode “1.000 dolara”.

Ona savetuje da, ukoliko imate neki dug koji vam “visi” nad glavom, on bude vaš prvi cilj. Otklonićete stres i bićete uzbuđeni kada rešite taj problem.

2. Otvorite račun samo za to

Nemojte da pare držite na više mesta, prebacujete, vraćate, već odmah otvorite račun koji će biti posvećen samo štednji vaših hiljadu evra.

– Važno je da račun bude odvojen jer morate da budete u prilici da pratite njegov rast. “Mešanje” novca neće vam to omogućiti, a ukoliko se on nalazi izolovan u finansijskom karantinu, nećete biti u iskušenju da ga potrošite – rekla je ona.

3. Dajte računu nadimak

Važno je da vaš račun ima ime ili zabavni nadimak, kako bi vas dodatno fokusirao na cilj. Ovo će učiniti čudo za motivaciju, tvrdi Kana.

Pixabay

4. Uštedite ili zaradite više

– Pogledajte dobro svoje finansije i identifikujte gde vam novac curi. Primetićete više stvari na koje bacate novac, a one ne dodaju vrednost vašem životu. Na primer, umesto da na poslu kupujete nešto za ručak, ponesite sendvič sa sobom svakog dana i već posle pet dana primetićete razliku u novčaniku – rekla je ona.

Takođe, proverite kako možete da zaradite dodatni novac, kroz neki sitan poslić sa strane ili još bolje, prodaju nečega što imate, a više vam ne treba.

5. Budite proaktivni s novcem

Čim dobijete dodatni novac, ušteđen ili zarađen, odmah ga stavljajte na račun, nemojte da vam više dana stoji kod kuće. Otklonićete iskušenje da ga potrošite i stajaćete čvršće na putu ka ostvarenju svog finansijskog cilja.

6. Čim ostvarite cilj…

Ako je vaš cilj bio hiljadu evra, u trenutku kada na računu imate toliko, odmah uradite ono čemu je račun namenjen, bez odlaganja. Ako je to bilo plaćanje duga na kreditnoj kartici, prebacite sredstva. Ako je bilo nešto drugo, odmah preusmerite novac na to.

7. Počnite iz početka

Dokazali ste sebi da možete, nije bilo teško. I sada ovo počnite iz početka. Izazov ne mora da stane sa ostvarenjem prvog cilja, već može da bude samo prvi korak na putu vaše finansijske evolucije, prenosi mondo.rs.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike