NBS građanima „pojeftinila“ evro: Centralna banka smanjila proviziju menjačnicama

11.03.2022

09:25

0

Menjačnice u Srbiji su dobile odluku Narodne banke Srbije o novim uslovima pod kojima prodaju devize građanima i kupuju od njih

NBS građanima „pojeftinila“ evro: Centralna banka smanjila proviziju menjačnicama
menjacnica - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Narodna banka Srbije je građanima praktično „pojeftinila“ kupovinu evra a kada ga kupuju sada će dobijati malo više.

Odlukom o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova, koju su menjačnice dobile iz NBS provizija za transakcije je ograničena provizija i ona sada može da bude najviše jedan odsto.

To praktično znači da je smanjena margina u kojoj operišu menjačnice u odnosu na srednji kurs neke devize prema dinaru. Za građane koji kupuju evro to znači da će platiti manje nego što su plaćali juče, dok će u prodaji dobijati više jer će menjači praktično morati da podignu „donji kurs“.

Menjačnicama je inače dozvoljeno odstupanje od srednjeg kursa NBS najviše 1,25 odsto naviše i naniže. Na taj iznos može da se i kod prodajnog i kod kupovnog kursa doda provizija od jedan odsto. Ranije je provizija bilo ograničena samo kod otkupa deviza.

Pri današnjem srednjem kurstu od 117,647 dinara, to znači da najveći raspon u menjanici može da bude 115,01 dinar kod "donjeg" i 120,086 dinara kod "gornjeg", odnosno prodajnog kursa.

Provizija mora da se "vidi" 

U Odluci NBS, objavljenoj u Službenom glasniku, navodi se i da na početku radnog vremena menjač mora da na vidnom mestu istakne, na način na koji je istaknuta i kursna lista, da proviziju naplaćuje do maksimalno jedan posto.

To obaveštenje tokom radnog vremena menjač ne sme da menja, propisala je NBS.

Do ovakve odluke došlo je pošto je NBS obavila kontrolu više menjačnica zbog navoda da su prodavale evro po većem kursu, odnosno sa većom priovizijom nego što je bilo dozvoljenih 1,5 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike