Pokušali da profitiraju na krizi: NBS zatvorila 87 menjačnica

17.03.2022

08:34

0

Narodna banka Srbije je zbog utvrđenih različitih nepravilnosti u radu do sada zatvorila veliki broj menjačkih mesta u Srbiji na period od 30 dana

Pokušali da profitiraju na krizi: NBS zatvorila 87 menjačnica
Copyright Pixabay/pasja1000

Narodna banka Srbije je zbog različitih nepravilnosti zatvorila 87 menjačnica a intenzivna kontrola rada biće nastavljena i u narednom periodu, rečeno je Tanjugu u NBS.

U poslednje dve nedelje građani uplašeni krizom u Evropi zbog Ukrajine, cenama energenata i nestašicama hrane na svertskim tržištima počeli da više kupuju stane valute.

Takvu situaciju pokušale su da iskoriste menjačnice deviza i podigle su svoje provizije i time praktično oborile kurs dinara.

Međutim, centralna banka je odmah reagovala i ograničila proviziju na jedan odsto i pri otkupu i pri prodaji deviza, a procenat odstupanja od srednjeg kursa NBS i dalje je ostao 1,25 odsto.

Preti oduzimanje dozvola 

Narodna banka Srbije takođe je propisala da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove odnosno postupaju suprotno odrebama zakona ili propisa NBS.

Dopunu Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja NBS je donela u utorak, a u sredu je objavljena u Službenom glasniku i tako stupila na snagu.

Tu se navodi da NBS u postupku kontrole može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja menjaču na svim menjačkim mestima.

Menjač je dužan da ovakvo rešenje NBS odmah istakne na vidno mesto svih menjačnica.

Ukoliko NBS posle isteka privremenog oduzimanja ovlašćenja ponovo utvrdi istu vrstu nepravilnosti, donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike