Političko vrednovanje: Fič snizio rejtinge svih banaka u Rusiji

16.03.2022

08:23

0

Kao što je bilo i očekivano, rejting agencije sa Zapada su počele da obaraju rejtinge ruskih banaka

Političko vrednovanje: Fič snizio rejtinge svih banaka u Rusiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Rejting agencija „Fič“ saopštila je danas da je snizila rejting 31 ruske banke emitenata dugoročnih hartija od vrednosti u stranoj valuti.

Rejting je pao sa „B“ na „CCC“ a banke su uklonjene iz praćenja izgleda neizvršenja dužničkih obaveza, takozvane liste "praćenja negativnog rejtinga" (RWN).

Fič je takođe smanjio kratkoročni rejting ruskih banaka na „C“ sa „B“ i uklonio ih iz RWN-a, prenosi agencija Tass.

Među bankama čiji su rejtinzi srezani su austrijska banka „Rajfajzenbanka Rusija“, „Gasprombanka“, „Alfa-banka“, „Sberbank“, „Tinkof banka“ i druge.

- Snizili smo ocenu održivosti svih ruskih banaka što odražava naglo pogoršanje poslovnog okruženja za obavljanje bankarskih poslova - navodi se u saopštenju rejting agencije.

Fič je 8. marta snizio dugoročni kreditni rejting Rusije kao izdavaoca dužničkih hartija denominovanih stranoj valuti na „C“ sa ranijeg „B“ nivoa.

Najvežih sedam ruskih banaka ranije je uklonjeno iz SWIFT sistema međunarodnog plaćanja, a „Sberbanka“ se povuklla iz poslovanja u EU i rasprodala svoje filijale.

Sve ovo je posledica političkih i ekonomskih sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog oružanog ulaska u Ukrajinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike