Šta znači kad imaš investicioni rejting: Slovenci se zadužili po negativnoj stopi

06.01.2022

08:12

0

Slovenija je u 2022. nastavila tradiciju izlaska na međunarodno tržište duga na samom početku godine, emitujući dve serije obveznica u ukupnoj vrednosti 1,75 milijardi evra.

Šta znači kad imaš investicioni rejting: Slovenci se zadužili po negativnoj stopi
Copyright Pixabay

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, emitovana je četvorogodišnja obveznica u vrednosti 1,25 milijardi evra i 40-godišnja od pola milijarde evra, prenosi agencija STA.

Prinos na četvorogodišnju obveznicu je negativan i iznosi minus 0,241 posto, a na obveznicu ročnosti 40 godina je 1,183 procenta.

Ovako mala kamata pokazuje i šta znači kada država ima investicioni rejting a slovenački rejting je, recimo „AA-“ kod „Standard end Pursa“ i „A3“ kod „Mudija“.

Poređenja radi, Srbija kod ovih kreditnih agencije ima rejting „BB+“, što je jedan stepenik ispod investicionog razreda. U junu prošle godine je petogodišnje obveznice prodala po stopi od 2,23 odsto godišnje a u septembru obveznicu ročnosti 15 godina po kuponskoj stopi od 2,05 odsto.

Prikupljena sredstva Slovenija će se koristiti za finansiranje budžeta i refinansiranje starih kreditnih obaveza.
Posao prikupljanja ponuda za slovenačke obveznice zajedno su vodile banke: Barkliz, BNP Pariba, Komercbanka, Dojče banka, Goldman Saks Evropa i J.P. Morgan.
Investitori u četvorogodišnje obveznice su uglavnom iz Velike Britanije, Irske,  Francuske i zemalja Beneluksa, dok je većina investitora u 40-godišnje dužničke hartije iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.
Slovenija će se ove godine ukupno zadužiti za 5,05 milijardi evra, prema programu finansiranja budžeta koji je vlada usvojila početkom decembra, dodaje STA.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike