Hoće li vam Džoni Dep i Novak "uništiti san“: Kako slavni utiču na cene nekretnina u Srbiji?

05.03.2022

06:33

0

O kupovini vikendice se mašta ili se ona dugo i ozbiljno planira, a onda bi neka zvezda, koja je pazarila nešto u kraju, to sve mogla da pokvari. Da li to "radi“ i u Srbiji?

Hoće li vam Džoni Dep i Novak "uništiti san“: Kako slavni utiču na cene nekretnina u Srbiji?
Džoni Dep Novak Đoković vikendica - Copyright 24sedam/Goran Sivački Pixabay

Planina Kosmaj u protekle dve godine pravo je otkriće za one koji bi da pobegnu iz grada na vikend, a u poslednje vreme i na duže. To se vidi po cenama placeva i nekretnina koje su na ovoj planini, udaljenoj samo šezdesetak kilometara od Beograda, znatno skočile u odnosu na one „pre korone“. A sada bi mogle da odu još više…

Naime, „komšija“ je na Kosmaju odnedavno i svetski teniski šampion Novak Đoković, a priča se da vikendicu merka i holivudska zvezda i provereni fan Srbije Džoni Dep.

Da li bi to moglo da „sruši snove“ mnogima koji tek planiraju da „kupe nešto“ na Kosmaju, i koliko uopšte u Srbiji poznate ličnosti u komšiluku mogu da utiču na cene nekretnina na nekoj lokaciji, pitali smo stručnjaka, Dragana Rabatića, izvršnog direktora „Solis nekretnina“ iz Novog Sada.

- Nije to nešto što je presudno za Srbiju u poslu s nekretninama. Eventualno može da utiče na cene van gradskih centara, ali i tu je pitanje u kojoj meri. Na lokacijama koje su popularne i gde su zemljište ili kuće i stanovi traženi, cene su formirane i takvi „incidenti“ ne mogu mnogo na njih da utiču – kaže Rabatić.

Rabatić objašnjava da kada se desi takva „vanredna stvar“ - da neka popularna ličnost kupi vikendicu na nekoj planina kod nas, može da se očekuje da vlasnici nekretnina pokušaju da na osnovu toga podignu cenu, ali da tržište to brzo reguliše.

Više „poznatih“, veći porez

A „dolazak u kraj“ popularne ličnosti, političara ili nekog bogataša, za obične vlasnike nekretnina može da, pored eventualne prilike da prodaju skuplje, donese i nevolje.

Ukoliko bi se podigle prodajne cene i napravile neke skuplje trgovine, svima u tom delu bi porastao i iznos poreza na nekretnine, a možda i cene nekih drugih lokalnih usluga. Porez na kuće u Srbiji, doduše, nije veliki, jer se država više oslanja na carine, akcize i PDV, ali to je svakako „ničim izazvan“ trošak za one koji ne bi da se sele iz svoje imovine. Jedan poznat primer iz sveta je onaj kada je američki milijarder i potonji predsednik Donald Tramp došao 2006. godine da gradi golf terene u Škotskoj. To je izazvalo proteste meštana, jer nisu želeli da im kraj „napune bogataši“ i da skuplje plaćaju lokalne usluge i daju više za porez, a i da im se uništava životna sredina.

- Postavlja se pitanje da li će još neka poznata ličnost baš tu da kupi vikendicu, jer ako je je iz nekog razloga stalo Novaku Đokoviću da kupi vilu na Kosmaju ili Pavlovačkom jezeru na Fruškoj gori, to ne znači da je to mesto interesantno i drugima. Pošto je to malo verovatno, svako podizanje cene zbog toga bilo bi kratkog daha – napominje Rabatić.

Da bi izbegli ovakvo „veštačko“ podizanje cene, ili ono kada se zna da je zainteresovan poznat ili imućan kupac pa se cena digne jer „on to može da plati“, Rabatić kaže da kupci često koriste posrednike, advokate ili agencije za nekretnine, koji čuvaju njihovu diskreciju.

- Ali ni tada u Srbiji to nisu prevelika odstupanja u ceni, jer zna se koliko šta i gde vredi – ističe Rabatić.

On kaže da Kosmaj, Fruška gora ili neka druga lokacija blizu Beograda koja bi mogla da više privuče popularne i imućne ipak „nisu Holivud“.

- U svetu se zna ko može da kupi i ko kupuje na kojoj lokaciji. Holivudske zvezde kupuju na lokacijama gde drugi ne mogu da priušte da kupe nekretninu i tamo se ne dešava da pored nečije vile bude nekakav kućerak – objašnjava naš sagovornik.

Možda, tako, dolazak Đokovića ili Depa na Kosmaj, planinu zaštićenu kao prirodno dobro Srbije i vazdušnu banju, možda i neće uništiti snove potencijalnih kupaca vikendica, ali će ostvarenje svog sna morati da plate više, jer će cene s vremenom svakako da odu naviše.

Tome neumitno vodi izgradnja kompleksa „ekskluzivnih“ naselja, kao što je ono u mestu Rogača kod Sopota. Tamo se od 2020. godine, na kilometar od Spomenika palim borcima, gradi turistički kompleks sa hotelom sa bazenima i spa centrom, stotinak apartmana u četiri višespratnice i dvadesetak apartmanskih kuća.

Samo da i od Kosmaja ne napravimo novi Zlatibor.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike