Šta tačno kaže Uredba o pomoći države majkama pri kupovini prvog stana

21.02.2022

15:58

0

Autor: 24sedam

Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pojasnilo je Uredbu Vlade kojoim se dodeljuje novac majkama s novorođenom decom kao pomoć za kupovinu stanova

Šta tačno kaže Uredba o pomoći države majkama pri kupovini prvog stana
Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović /Profimedia

Uredba Vlade Republike Srbije kojom su propisani uslovi o dodeli državne pomoći za kupovinu prvog stana ili kuće po osnovu rođenja deteta, u maksimalnom iznosu od 20.000 evra, objavljena je u Službenom glasniku i dostupna je na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Ovaj akt Vlade donet je na osnovu novih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, koji je na snazi od 1. januara 2022. tako da subvencije po ovom osnovu mogu ostvariti sve majke koje su dobile dete od početka ove godine, bez obzira koje im je to dete po redu rođenja, a za ostvarivanje ovog prava, mogu  se prijaviti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Majke imaju pravo na učešće države pri kupovini prvog stana ili kuće, izgradnji kuće, kao i subvenciju prilikom podizanja kredita za ove namene. Novčana sredstva koja dobiju po ovom osnovu su bespovratna.

Zahtev se podnosi službi za dečiju zaštitu u jedinici lokalne  samouprave, prema mestu prebivališta.

Na ime majke

Uredbom je propisano da će  ovako stečena imovina biti uknjižena na ime majke i ne može biti predmet prodaje narednih pet godina od momenta sticanja vlasništva.  
Osnovni uslovi za  državnu pomoć su da majka u vlasništvu ili suvlasništvu nema nekretninu i da prihodi bračnih partnera nisu veći od dve prosečne plate na republičkom nivou.

Najveće učešće u iznosu od 50 odsto cene kuće ili stana, država je opredelila za nedovoljno razvijena područja. Izgradnju ili kupovinu kuće ili stana u drugim opštinama, država bespovratno subvenicioniše sa 20 odsto od cene nekretnine do maksimalnog iznosa od 20.000 evra.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će u narednim danima sačiniti Instrukciju koja će sadržati sve detalje i informacije neophodne za ostvarivanje ovog prava, koja će biti dostavljena jedinicama lokalne samouprave.

Tekst Uredbe o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva kao i tekst Odluke o iznosu novčanih sredstava za ostvarivanje ovog prava možete pročitati na sledećem linku  http://minbpd.gov.rs/zakoni/zakon-o-finansijskoj-podrsci-porodici-sa-decom/, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike