Otkrivena javna tajna: I švajcarske banke pune para dilera, trgovaca ljudima, ratnih zločinaca

21.02.2022

08:33

0

Poznata banka „Kredi Svis“ godinama je otvarala račune dilerima droge, osumnjičenima za ratne zločine, trgovcima ljudima... otkrivaju svetski mediji

Otkrivena javna tajna: I švajcarske banke pune para dilera, trgovaca ljudima, ratnih zločinaca
Kredi Svis - Copyright Foto: Tanjug/Walter Bieri/Keystone via AP, File

Informacije o prljavim poslovima švajcarske banke dao je uzbunjivač nemačkom dnevniku „Zidojče cajtung“ a potom je krenula i istraga pod nazivom „Švajcarske tajne“ (Suisse Secrets).

U njoj je pronađeno da postoje vlasnici 100 milijardi švajcarskig franaka (96 milijardi evra), količine novca koja se drži u tajnoj institiciji sa sedištem u Švajcarskoj.
„Zidojče cajtnug“, britranski „Gardijan“ i američki „Njujork tajms“ su bili među više od 40 medijskih organizacija uključenih u istragu u okviru Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), prenosi Index.hr.

Mediji su analizirali podatke o 30.000 klijenata „Kredi Svisa“ koji su procurili u ovoj istrazi. Računi su otvarani od četredestetih godina prošlog veka do pre deset godina. Više od dve trećine otvoreno ih je nakon 2000. godine, a mnogi postoje i danas.

Trgovac ljudima, korumpirani šef berze, direktor Simensa...

Među razotkrivenima valsnicima para su trgovac ljudima osuđen na Filipinima, šef berze u Hong Kongu zatvoren zbog korupcije i egipatski milijarder koji je naručio ubistvo svoje devojke, libanske pop zvezde.

Među ostalim klijentima su brojni šefovi država i vlada, ministri, obavještajci, kao i oligarsi i biznismeni sumnjivih reputacija, pišu mediji. Među „Zidojče cajtung“ izdvaja „svojeg“ - bivšeg menadžera „Simensa“ koji je 2008. godine osuđen za mito.

Za njega je navedeno da ima šest računa. Na jednom od njih 2006. godine bilo je više od 54 miliona franaka (danas oko 52 miliona evra), što ne može biti posledica njegove plate u „Simensu“.

Curenje također otkriva tajne račune koje drže jordanski kralj Abdullah II, bivši zamenik iračkog premijera Ajad Alavi, alžirski autokrata Abdelaziz Buteflika i jermenski bivši predsednik Armen Sarkisian.

Novinari su razgovarali s nekoliko bivših zaposlenih u banci, koji su opisali “veoma toksičnu korporativnu kulturu koja je potakla preuzimanje rizika kako bi se povećala dobit – i bonusi”, napisao je OCCRP na svojoj veb stranici.

To je dovelo do kulture dve grupe pravila za dve grupe klijenata: bogate i ultrabogate. Zviždač, čije ime ostaje nepoznato medijskim partnerima, opisao je švajcarsku bankarsku tajnu kao “nemoralnu”.

Ilustracija/Profimedia
 

- Pretvaranje zaštite finansijske privatnosti samo je smokvin list kojim se prikriva sramotna uloga švicarskih banaka kao saradnika s utajivačima poreza - rekao je zviždač.

Banke (gotovo) sve negira

„Kredi Svis“ je u neđelju žestoko odbacio optužbe, rekavši da se istraga “temelji na nepotpunim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što dovodi do tendencioznih tumačenja poslovanja banke”.

Banka je rekla da je 90 odsto navedenih računa već zatvoreno. Što se tiče računa koji su i dalje aktivni, banka je rekla da je “dobro što su preduzeti odgovarajući pregledi i drugi koraci povezani s kontrolom u skladu s njihovim trenutnim okvirom”.

Švajcarska je dugo bila jedno od najneprozirnijih svetskih finansijskih centara. No, zemlja je poslednjih godina nastojala da ukloni svoj imidž utočišta za utaju poreza, pranje novca i proneveru državnih sredstava.

Švajcarske banke sada razmenjuju informacije o vlasnicima računa s brojnim zemljama, ali ne i s nekima od najsiromašnijih i najkorumpiranijih zemalja. Istraga je pokazala da veliki broj kupaca u podacima „Svis sikrets“ dolazi iz Venezuele, Egipta, Ukrajine i Tadžikistana.

„Kredi Svis“ je bio je upleten u desetine skandala u poslednje dva decenije i platio više od 10 milijardi dolara kazni. Ovog meseca banka je postala prvi veliki švajcarski zajmodavac koji se suočio s kaznenim prijavama zbog toga što je pomogla bugarskom narkokartelu u pranju novca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike