Novcem od kokaina kupljeni lokal na Zlatiboru i garaža u Novom Beogradu? Ponovo se sudi ženi Šarićevog saradnika!

31.01.2022

07:00

0

Draginja Bajić i ostali optuženi terete se za pranje novca Vitomira Bajića, nekadašnjeg saradnika Darka Šarića

Novcem od kokaina kupljeni lokal  na Zlatiboru i garaža u Novom Beogradu? Ponovo se sudi ženi Šarićevog saradnika!
Copyright Profimedia/pixabay

Suđenje Draginji Bajić, koja se tereti za pranje novca svog supruga Vitomira Bajića, nekadašnjeg saradnika navodog narko-bosa Darka Šarića, biće nastavljeno danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Ovo suđenje krenulo je ispočetka pošto je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Beogradu, kojom je Draginja osuđena na dve i po godine zatvora.

Sud je Draginji Bajić ranije oduzeo lokal na Zlatiboru površine 170 kvadrata i garažu u Novom Beogradu, jer je utvrđeno da su kupljeni kokainskim novcem.

Prilikom obrazloženja poništene presude, predsednica sudskog veća Vera Vukotić rekla je da je Draginja Bajić morala da zna da njen suprug imovinu kupuje novcem koji je zarađen švercom droge. Bajić je bio deo grupe narko-bosa Darka Šarića koja je švercovala kokain i u Italiji se protiv njega vodila istraga, ali presudu nije dočekao, jer je počinio samoubistvo u zatvoru.

- U kratkom periodu steći imovinu vrednu skoro milion evra na osnovu zakonskih prihoda to je jako teško i nemoguće da Draginja Bajić nije znala da je novac stečen krivičnim delom - kazala je sudija Vukotić.

Kako je sudija obrazložila, utvrđeno je da su kokainskim novcem kupljeni lokal na Zlatiboru i garaža u Novom Beogradu i zbog toga će sud ove nekretnine oduzeti od Draginje Bajić. Za ostalu imovinu koja se pominjala u optužnici – stan u Beogradu i još jedan lokal na Zlatiboru nije bilo dokaza da su kupljeni novcem od šverca kokaina.

Zoran Njeguš bio oslobođen

Bajić je kažnjena i novčano sa 500.000 dinara. Osim Draginje Bajić osuđen je i Nebošja Đokić na dve godine zatvora zbog utaje poreza i kaznu od 500.000 dinara, a obavezan je i da državi Srbiji vrati više od 12 miliona dinara. On je, prema optužnici, pomogao Bajiću da sakrije vlasništvo nad firmom „Parket planet“ tako što je prebacio na svoje ime, ali je Bajić ostao stvarni vlasnik. Đokić je oslobođen optužbi za pranje novca.

ATAImages
 

Ostala trojica optuženih – poznati fudbalski menadžer Zoran Njeguš, Željko Papić i Neboijša Obradović oslobođeni su takođe tada optužbi. Sudija je ovakvu odluku obrazložila time da oni nisu učestvovali u pranju novca, jer nisu imali saznanja da imovina, odnosno novac portiču iz krivičnog dela – šverca droge.

"Ovo je posthumno suđenje"

Advokat Danilo Šarić, koji zastupa Draginju Bajić, rekao je posle izricanja kasnije poništene presude da je to kompleksan predmet. 

- Sud je pogrešno primenio strazburšku i varšavsku konvenciju, koje se odnose na sprečavanje pranja novca. Trebalo je bolje da se primeni Ustav i Zakon Srbije na konkretan slučaj. Nije utvrđeno da postoji predikativno krivično delo ni presuda za to. Iz italijanskih spisa se ne može utvrditi da je Bajić vršio krivično delo i da je iz njega proistekla imovinska korist. To nije utvrđeno ni ovom presudom. To je ključni argument za oslobađanje. Ovo je bilo posthumno suđenje - izjavio je tada Danilo Šarić.

Draginja Bajić i ostali optuženi su da su prali novac Vitomira Bajića, nekadašnjeg saradnika narko-bosa Darka Šarića. On je sa Šarićem učestvovao u međunarodnom švercu kokaina i to u ogranku grupe koja je trgovala drogom u Italiji.

Kada je italijansko tužilaštvo pokrenulo postupak protiv njega i raspisalo poternicu, Bajić je pobegao u Crnu Goru gde se krio do hapšenja 2010. godine. Za to vreme novac zarađen švercom kokaina prao je uz pomoć svoje supruge Draginje Bajić, koja je njegovu imovinu prebacivala na druge optužene, tvrdi tužilaštvo.

Mrtav u ćeliji

Bajići su tako pokušali da sakriju da su vlasnici imovine kako im nju ne bi privremeno oduzeo sud zbog sumnje da je stečena krivičnim delom, odnosno kupljena novcem od prodaje droge.

Bajić je preminuo u Italiji. Pre početka suđenja pronađen je mrtav u svojoj ćeliji, a istraga koja je  pokrenuta utvrdila je da je počinio samoubistvo. Pošto nije dočekao presudu, glavni argument koji su optuženi i njihovi advokati koristili u postupku za pranje novca kako bi dokazali da nisu krivi bio je taj što Bajić nikada nije pravosnažno osuđen. Sud u Milanu, posle smrti Bajića, obustavio je postupak protiv njega.

Draginja Bajić rekla je da je sigurna da njen pokojni suprug nije učestvovao u švercu droge sa Šarićem, kao i da ona nije prala pare koje je on na taj način zaradio.

- Ubeđena sam da moj pokojni suprug nije počinio krivično delo i da bi sigurno bio oslobođen u Italiji. Umro je nevin. Jedini cilj bio je da otmu imovinu meni… Ostala sam sama i nezaštićena - jadala se pred sudskim većem optužena Draginja Bajić.

Tužilac je, međutim, tvrdio da zakon ne zahteva da se dokaže iz kog krivičnog dela je potekao novac kako bi neko bio osuđen za pranje para, ali je kao dokaz ipak predložio i presudu suda u Italiji. Iako Bajić nije osuđen ovom presudom u njoj je detaljno opisana njegova uloga u švercu kokaina, navodi tužilac.

Svim ranije oslobođenima sudi se iznova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike